Successos

Marxar de casa a Barcelona costa 900 euros al mes

El preu de mitjana que van assumir els joves per pagar la hipoteca o anar de lloguer supera en 13 euros el que ingressen

Tot i així, el 75% s’han emancipat, però un 32,5% diuen que necessiten ajuda

Ser jove a Barcelona, entre 15 i 34 anys, significava haver de gastar de mitjana al mes l’any 2020 gairebé 900 euros –893,8 per ser exactes– per abonar un lloguer o pagar una quota de la hipoteca. Una quantitat econòmica que significa 13 euros més del que ingressa aquest col·lectiu de mitjana al mes i que se situa en els 880 euros. Aquesta és un dels resultats de l’Enquesta de la Joventut de Barcelona que ha fet l’Ajuntament a 1.407 joves i en què, a diferència d’anteriors edicions, s’han inclòs els que no estan empadronats a la ciutat però que hi viuen des de fa sis mesos, amb l’objectiu de tenir una radiografia més acurada de la realitat social de la capital catalana, segons el regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans, Joan Ramon Riera.

Les dades sobre despesa en l’habitatge expliquen per què el 31% dels joves identifiquen com a primera prioritat que el consistori faciliti l’accés a l’habitatge, una xifra que es dobla respecte de les prioritats exposades el 2015, quan la principal preocupació era l’accés al treball.

Malgrat aquestes dades, i tenint en compte la incorporació dels empadronats de nou, el 75% dels joves entre d’entre 25 a 34 anys estan emancipats; concretament, el 78,5% dels de 25 a 29 anys i el 86,4% dels de 30 a 34, amb un increment global de gairebé vint punt respecte del 2015. Ara bé, tot i l’increment del volum de joves emancipats, Riera va admetre que amb els sous que es paguen i el preu de l’habitatge, la realitat és que pocs ho poden fer sols i conviuen principalment amb la parella amb o sense fills (40,4%), o comparteixen pis amb amics i amigues (22%). De tots ells, el 83% viuen en un habitatge de lloguer, vuit punts més que el 2015, i només un 8%, en pisos de propietat. Riera també va alertar de l’existència d’una bretxa salarial, ja que un 60% de les despeses que han d’assumir en habitatge, les paguen els homes.

Ajudes per pagar

I seguint amb l’argument de les dificultats per emancipar-se, l’enquesta també indica que el 32,5% necessiten ajuda per poder assumir les despeses econòmiques, que provenen majoritàriament dels pares (53%). Per aquest motiu el 45% dels joves emancipats pensen que estan per sota de la classe social dels seus pares; el 31%, igual, i el 24%, per sobre. En l’aspecte laboral, tot i estar més formats que fa cinc anys, el 67,3% dels joves que treballen disposen d’un contracte indefinit i un 27%, d’un de temporal.

El 70% de les dones joves admeten que han patit assetjament o agressió sexual alguna vegada des dels 15 anys per part d’un home amb qui no tenien cap relació de parella. Els espais més habituals on es produeixen són l’oci nocturn i l’espai públic. I una de cada tres ha estat insultada o amenaçada quan mantenia alguna relació.

Menys independentisme i català

El 56% dels joves també valoren amb una puntuació superior al 5 el seu interès per la política i el 73% s’identifiquen amb una ideologia d’esquerres. En les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol hi ha un descens de cinc punts dels partidaris de la independència respecte de fa cinc anys, i ara se situa en el 33%. Per contra, creix el nombre de partidaris de mantenir l’estatut de Catalunya com a comunitat autònoma, que ha passat del 28 al 34%.

Una altra de les dades que aporta l’enquesta és el descens en l’ús del català, que té un descens del set punts respecte del 2015, i només l’empra habitualment el 28,4% dels joves, tot i que el 53% asseguren que en tenen un bon coneixement. El 62,1% opten pel castellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia