Successos

Tres dies de dol a Balaguer pel primer crim masclista de l’any

Centenars de persones s’han aplegat a la plaça del Mercadal per fer un minut de silenci per condemnar la mort d’una veïna, presumptament a mans de la seva parella

Centenars de persones s’han concentrat aquest divendres a la plaça del Mercadal de Balaguer per condemnar la mort d’una veïna, de 38 anys, presumptament a mans de la seva parella. A l’acte s’ha fet un minut de silenci, que ha anat precedit del desplegament d’una pancarta amb el lema ’Ens volem lliures, no valentes’ i la lectura del manifest a càrrec d’estudiants de la ciutat. Hi ha assistit, entre altres l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verges, que ha denunciat el primer crim masclista de l’any al país: “N’estem fartes, no és el destí com a dones patir violència masclista. La víctima va aparèixer amb un ganivet clavat a l’estómac i dijous la policia va detenir la seva parella.

La concentració s’ha fet aquest divendres a les 13 hores davant l’edifici de la Paeria i ha aplegat veïns, estudiants dels instituts de la ciutat i nombrosos representants institucionals, entre ells regidors, alcaldes de la Noguera i els consellers Tània Verge i Juli Fernàndez.

“És el primer feminicidi del 2023 a Catalunya, però des de l’any 2012 hem plorat 114 dones i n’estem fartes, no és el destí com a dones patir violència masclista en cap àmbit”, ha afirmat la consellera Verge, que ha remarcat la necessitat que la societat s’impliqui en combatre la ideologia masclista i en acompanyar les dones que la pateixen. També ha recordat que el telèfon gratuït i confidencial 900 900 120 atén i dona servei permanent a les dones que pateixen una situació de violència.

Per la seva banda, l’alcalde Jordi Ignasi Vidal ha afirmat que la ciutat es troba “consternada” pel crim i considera que cal que la societat reflexioni i lluiti per tenir una societat “més justa per treure aquestes visions patriarcals”. També ha explicat que la Paeria ha decretat tres dies de dol i, en aquest sentit, la bandera de la ciutat ja llueix a mig pal amb un crespó negre en senyal de dol.

Acusat d’homicidi

Els Mossos d’Esquadra van detenir dijous la parella de la víctima de 38 anys, l’endemà que el mateix acusat donés l’alerta a la policia i digués que la dona s’havia suïcidat al llit del pis on residien clavant-se un ganivet a l’estómac. L’autòpsia, però, va revelar indicis de criminalitat i l’home, de 44 anys, va ser detingut per la seva presumpta relació amb la mort de la dona i està acusat d’un delicte d’homicidi. No existien, però, antecedents de violència entre la víctima i la seva parella. El jutjat d’instrucció número 3 de Balaguer s’ha fet càrrec del cas.

Aquest és el primer feminicidi del 2023 a Catalunya i el cinquè que es registra a l’estat espanyol. A més, és el segon crim masclista que es registra en poc més d’un mes a Ponent, després que a mitjans de desembre una veïna de Lleida de 34 anys fos assassinada presumptament a mans de la seva parella, que es troba en presó provisional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia