Successos

turquia

Erdogan acusa l’oposició d’injúries i promet més ajudes

El president turc es defensa de les crítiques de passivitat que havia rebut durant les primeres hores posteriors als terratrèmols

Turquia frena l’accés a Twitter Ankara, 8 feb (EFE).- Les autoritats de Turquia semblen haver bloquejat o almenys frenat aquest dimecres l’accés a la xarxa social Twitter enmig del creixent malestar públic contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan, per la gestió dels efectes dels terratrèmols del dilluns passat. Segons va informar el diari Cumhuriyet en la seva edició electrònica, dues dels tres operadors d’internet han bloquejat l’accés a Twitter per complet, mentre que el tercer permetia un accés més lent. En el passat les autoritats turques havien tallat l’accés a les xarxes socials després de catàstrofes, atemptats terroristes o protestes socials i polítiques. Aquest dimecres a la tarda el Govern turc encara no havia emès una confirmació per a una restricció oficial de Twitter. L’oposició turca va criticar immediatament al Govern per la intervenció en les xarxes socials, argumentant que per a molts supervivents serveis com Twitter són essencials per a trobar a amics i familiars, a més de tota mena d’ajudes. Kemal Kilicdaroglu, líder del principal partit de l’oposició, el socialdemòcrata CHP, va fer una crida a la ciutadania a continuar usant Twitter a través d’un servei de VPN, és a dir, una adreça IP estrangera. “Els vaig dir als meus amics sobre el terreny que utilitzessin VPN per a coordinar la cooperació. És una bogeria. El govern va tallar la comunicació en les xarxes socials”, va manifestar Kilicdaroglu en una missatge de Twitter.

El president turc, l’islamista conservador Recep Tayyip Erdogan, ha acusat aquest dimecres a l’oposició d’“injúries” per afirmar que l’exèrcit turc va estar absent en els treballs inicials de rescat després dels devastadors terratrèmols del dilluns passat.

En una declaració pública, feta a la ciutat d’Antioquia, a la regió de Hatay, la més afectada pels sismes, el mandatari ha assegurat que només en aquesta regió hi ha ara més de 20.000 soldats que ajuden en els treballs de rescat.

“Això és un període d’unitat. Continuo sense suportar que aquí es facin campanyes negatives per simples interessos polítics. Si no fos responsable a causa del meu càrrec, parlaria d’una altra manera”, ha dit Erdogan.

D’altra banda, el mandatari ha augmentat una vegada més el balanç de morts a causa dels sismes, que ha establert en 9.057 persones, mentre que gairebé 53.000 han resultat ferides –aquestes xifres es refereixen només a territori turc i no inclouen les que s’han produït a Síria–.

Un total de 6.444 edificis en deu províncies del sud-est de Turquia han col·lapsat pels forts terratrèmols, ha afirmat Erdogan, qui aquest matí havia reconegut que inicialment les autoritats van tenir alguns problemes en les tasques de rescat.

“El primer dia va haver-hi algunes dificultats, però el segon i avui les coses estan sota control. Començarem a retirar la runa i el nostre objectiu és reconstruir els habitatges de Kahramanmaras i les altres ciutats afectades en el termini d’un any”, ha promès.

A més, Erdogan ha anunciat ajudes econòmiques per a les víctimes per valor de 10.000 lires turques (495 euros / 530 dòlars) per persona damnificada.

Turquia frena l’accés a Twitter

Les autoritats de Turquia semblen haver bloquejat o almenys frenat aquest dimecres l’accés a la xarxa social Twitter enmig del creixent malestar públic contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan, per la gestió dels efectes dels terratrèmols del dilluns passat.

Segons ha informat el diari Cumhuriyet en la seva edició electrònica, dos dels tres operadors d’internet han bloquejat l’accés a Twitter per complet, mentre que el tercer permetia un accés més lent.

En el passat les autoritats turques havien tallat l’accés a les xarxes socials després de catàstrofes, atemptats terroristes o protestes socials i polítiques.

Aquest dimecres a la tarda el govern turc encara no havia emès una confirmació per a una restricció oficial de Twitter.

L’oposició turca ha criticat immediatament el govern per la intervenció en les xarxes socials, argumentant que per a molts supervivents serveis com Twitter són essencials per a trobar a amics i familiars, a més de tota mena d’ajudes.

Kemal Kilicdaroglu, líder del principal partit de l’oposició, el socialdemòcrata CHP, ha fet una crida a la ciutadania a continuar usant Twitter a través d’un servei de VPN, és a dir, una adreça IP estrangera. “Els vaig dir als meus amics sobre el terreny que utilitzessin VPN per a coordinar la cooperació. És una bogeria. El govern va tallar la comunicació en les xarxes socials”, ha manifestat Kilicdaroglu en un missatge de Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia