Successos

terratrèmols

L’ONU demana més accés a la zona rebel de Síria per fer arribar l’ajuda

Rússia ha limitat des del Consell de Seguretat els combois de solidaritat internacional al punt fronterer de Bab al-Hawa

La Secretaria General de l’ONU ha demanat aquest dimecres als països del Consell de Seguretat que estudiïn la possibilitat d’autoritzar l’ús de més punts fronterers en zones del nord-oest de Síria sota control opositor amb la finalitat d’accelerar el subministrament d’ajuda després dels terratrèmols del dilluns.

“Confiem certament que el Consell de Seguretat miri la situació sobre el terreny i entengui la necessitat de pensar en maneres de portar més ajuda a la zona de la forma més ràpida i senzilla”, ha contestat el portaveu Farhan Haq preguntat sobre aquesta opció.

“Per descomptat, deixem l’assumpte a les seves mans, però han escoltat el que el secretari general ha dit repetidament sobre la importància de l’ajuda transfronterera i continuem subratllant la nostra necessitat de poder usar més punts fronterers per a portar més ajuda”, ha afegit Haq.

Actualment, l’ONU i els seus socis humanitaris només estan autoritzats a fer servir el pas de Bab al-Hawa –que connecta Turquia amb la província siriana d’Idlib– per a lliurar ajuda des de l’exterior a la població de zones sota control rebel, on milions de persones depenen de l’assistència internacional.

Encara que les Nacions Unides també han organitzat alguns combois des de l’interior de Síria, travessant les línies del front, l’ajuda que arriba per aquesta via és molt menor i les operacions resulten molt més complicades, segons l’organització.

La qüestió de l’ajuda transfronterera a les zones rebels de Síria ha estat en els últims anys un tema molt controvertit en el Consell de Seguretat, on Rússia ha anat obligant a retallar el nombre de punts d’accés disponibles fins a deixar-lo només en un.

El govern sirià –que té a Moscou com al seu gran aliat– insisteix que totes les operacions haurien de dur-se a terme des del seu territori i considera que l’entrada d’ajuda des de Turquia viola la seva independència i integritat territorial.

Des de dilluns passat l’ONU no ha pogut portar assistència a través de Bab al-Hawa a causa dels danys que els terratrèmols van causar en carreteres de la zona, encara que el pas fronterer en si no s’ha vist inutilitzat.

Avui, l’organització ha confiat a poder reiniciar aquestes operacions demà, mentre tracta també d’organitzar un comboi des de l’interior de Síria per a donar suport a les necessitats més urgents de la població.

En les zones opositores d’Idlib i Alep resideixen més de 4 milions de persones, la majoria de les quals ja requerien ajuda humanitària abans dels terratrèmols i tres milions de les quals són desplaçats interns, molts d’ells dones i nens.

En elles s’han comptabilitzat ja més de 1.400 morts i 2.700 ferits per la tragèdia, mentre que el balanç total a Síria ascendeix a més 2.600 morts i gairebé 5.000 lesionats, sumant les àrees en mans de Damasc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia