Successos

terratrèmols

Més de 35.000 morts i 100.000 ferits a Turquia pels terratrèmols

Les estimacions de les pèrdues econòmiques causades pels sismes a Turquia i Síria arriben als 20.000 milions de dòlars

Els dos forts sismes que fa vuit dies van arrasar el sud-est de Turquia han deixat almenys 35.418 morts i 105.000 ferits en aquest país, segons les últimes xifres del govern, mentre es continua localitzant a supervivents entre les restes de les desenes de milers d’edificis destruïts.

Unes 13.000 persones estan hospitalitzades, segons ha explicat el president del país, Recep Tayyip Erdogan, en una nova actualització de les xifres del desastre després d’una reunió de l’Executiu.

Encara avui es continuen localitzant supervivents entre els enderrocs, com un pare i el seu fill trobats amb vida a la ciutat de Hatay, després d’estar atrapats durant 209 hores. També un equip de bombers voluntaris desplaçats des de Sevilla a Turquia al costat dels seus gossos ensinistrats ha rescatat aquesta matinada vius a una dona i el seu bebè, que feia una setmana que estaven sota la runa de l’edifici en el qual vivien.

Estimacions de pèrdues

L’empresa de modelització de riscos estatunidenca Verisk ha estimat aquest dimarts que les pèrdues econòmiques associades als terratrèmols que van sacsejar Turquia i Síria el 6 de febrer superaran els 20.000 milions de dòlars.

Verisk calcula que les pèrdues cobertes per les asseguradores ascendiran a uns 1.000 milions de dòlars i assenyala que la considerable diferència entre les pèrdues econòmiques i les assegurades “representa el cost de les catàstrofes per a la societat”.

Per a estimar el cost assumit per les asseguradores, la companyia ha tingut en compte els danys físics derivats de la sacsejada sísmica a les estructures i interiors d’edificis i la interrupció de negocis, en tots dos casos coberts per aquests serveis.

En una nota, el president de l’empresa, Bill Churney, recorda que bona part del cost de les catàstrofes és assumit pels governs, i en aquest sentit opina que “incrementar la penetració de les assegurances pot alleujar part de la càrrega”.

“Hi ha solucions disponibles que poden potenciar els esforços globals de resiliència, incloent-hi gestió d’emergències, mitigació de riscos, finançament públic per a desastres, mancomunicació de riscos i altres iniciatives governamentals de mitigació de riscos i pèrdues”, indica Churney.

Els sismes a Turquia i Síria, de potència 7,7 i 7,6, es van produir en la matinada del dilluns, quan la majoria de les persones dormien a les seves cases, i el recompte oficial de morts supera els 35.000, xifra que es preveu continuï augmentant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia