Successos

Quatre estranyes morts

Un home sense identificar trobat mort i nu dins d’unes antigues escoles tapiades a Figueres; un senderista trobat mort amb signes d’haver-se estimbat en una plàcida cala de Roses; un surfista mort de cop mentre feia surf a Sant Pere Pescador, i el cadàver d’un rodamon trobat menjat suposadament per un gos a una caseta d’arran de carretera a Ullà. Són quatre casos que, en aparença no semblen criminals, però són casos judicials ocorreguts entre el divendres 17 i dimecres 22 que donaran molta feina d’investigació per les circumstàncies que els envolten.

Divendres passat, una patrulla de la Guàrdia Urbana que feia una de les rondes que fan de tant en tant per comprovar que no es fiquin ocupes a les instal·lacions municipals de l’antiga llar d’infants Ramon Reig, van descobrir un cadàver en molt avançat estat de descomposició i en circumstàncies peculiars. El cos, completament nu, en una habitació tota plena de runa. Aparentment, es tracta d’un home, però no es va trobar enlloc la roba ni documentació que el pogués identificar. Els Mossos i els forenses provaran si el poden identificar per les empremtes, i si no s’haurà de treure ADN i provar si través de la fórmula dental es correspon amb algun desaparegut. Quan feia que l’home era allà dins? Una possibilitat és que fos a dins de l’edifici quan la Guàrdia Urbana va fer la darrera ronda i que tapiessin les entrades amb ell a dins i després no pogués sortir. En una altra habitació hi havia tovalloles i ampolles d’aigua que denotaven que algú hi havia estat. I com va morir, ara per ara tampoc està aclarit.

El mateix divendres que es va trobar el misteriós cadàver al local de la que havia estat una luxosa escola bressol i que ara és un edifici ruïnós, es va trobar a la platja de cala Montjoi el cos de Josep Oriol Galí Camprubí, de 72 anys, el resident de la llegendària casa Camprubí de la cala Montjoi de Roses. El cos tenia moltes fractures a les extremitats i al crani que es poden correspondre a un despenyament en un dels penya-segats d’arran del camí de ronda de la zona. Duia uns prismàtics amb l’òptica trencada, una motxilla i anava ben equipat i calçat per caminar. La investigació considera que va poder caure per un estimball i que el mar el va arrossegar cap a la zona de sorra. Però, ho admeten els forenses, davant una mort per precipitació només amb l’examen del cos no es pot saber si la caiguda va ser accidental o per una empenta homicida. Els Mossos investiguen si hi ha testimonis de la caiguda. Josep Oriol Galí era un home molt conegut a la zona i diumenge se li farà un acte de comiat a la seva residència, la casa Camprubí, un edifici històric on, segons consta documentat a l’arxiu municipal, hi havia hagut l’església de Sant Tomàs. A mitjan segle XIX el va comprar el militar Josep Camprubí Escudero a uns frares. Durant la Guerra Civil va quedar gairebé destruït i es feia servir d’estable per al bestiar. A mitjan anys cinquanta del segle XX es va reconstruir per ser habitada.

Divendres també hi va haver aixecament de cadàver a Sant Pere Pescador. Aquest cop, la víctima era un seixantí francès, allotjat en un càmping, que va morir sobtadament mentre practicava surf. No tenia antecedents de malalties cardíaques, però tot apunta que va tenir una fallada cardíaca.

I misteriós és el cas de l’home trobat mort, mig menjat, en una caseta a Ullà. Tot i que es dona com a probable que la víctima sigui Alfonso Leras, un rodamon que vivia a la caseta, serà difícil certificar-ne la identitat, perquè a l’escena no hi havia cap documentació i al cos només li quedava una mà, de la qual s’intentarà extreure les empremtes. Tot i la mutilació del cadàver, no es descarta que es tracti d’una mort natural i que amb posterioritat a la mort el seu gos, un rottweiler, s’hagués menjat fragments del cos. Tant Alfonso com el seu gos eren coneguts dels veïns, que precisament es van estranyar perquè feia dies que no el veien a ell i, en canvi, veien el gos, a qui donaven menjar, que anava i venia de la caseta. Estranyats de veure només el gos i a ell no, van decidir anar a la caseta i es van trobar el cos de l’home, que podia fer un mes i mig que era mort.

En la inspecció de la caseta no es va trobar cap document però els veïns tenien constància que Alfonso va perdre la cartera i els seus papers quan hi va haver la riuada a causa del temporal Glòria. El rottweiler era assegut al llit quan va arribar a la comitiva judicial però es va mostrar manyac i no va tenir cap reacció violenta en veure els intrusos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia