Successos

Successos

Els veïns desallotjats a Portbou a causa del foc ja poden tornar a les seves cases

Una vintena de persones, la majoria ciutadans francesos que no poden tornar als seus municipis, han estat acollides a l'antic teatre de Portbou

Ja hi ha més de 930 hectàrees afectades, segons dades de la Prefectura dels Pirineus Orientals, i 96,37 de les quals són l'Alt Empordà, segons càlculs dels Agents Rurals

S’ha originat entre Banyuls i Cervera de la Marenda i ha obligat a tallar la N-260 a Portbou

Els veïns desallotjats a Portbou ja poden tornar a les seves cases, segons informa Protecció civil, mentre els bombers continuen treballant amb 43 dotacions en l'extinció de l'incendi de la Catalunya Nord. Així mateix, l'alcalde de Portbou ha informat que hi ha una vintena de persones que es troben acollides a l'antic teatre situat al carrer Méndez Nuñez Bombers de la Generalitat continuen lluitant cada cop amb més efectius contra l'incendi forestal que s’ha declarat aquest matí a la Catalunya Nord, entre Banyuls i Cervera de la Marenda. El foc havia començat al matí al bosc de Cervera i ha avançat empès per la tramuntana cap al pic de Sant Joan i posterioment, a primera hora de la tarda, ha creuat la frontera i ha entrat a l'Alt Empordà pel terme municipal de Portbou. Les darreres informacions apunten que ha afectat ja  més de 930 hectàrees, segons dades de la Prefectura dels Pirineus Orientals, i 96,37 de les quals són l'Alt Empordà, segons càlculs dels Agents Rurals.

L'incendi s’ha originat per motius encara desconeguts i ha obligat a mobilitzar inicialment nou dotacions terrestres del cos català, però en les darreres hores s'ha reforçat la presència d'efectius, primer amb divuit dotacions terrestres i dos avions de vigilància i atac. A causa de la potencia del vent que bufa a la zona, però, els avions s'han hagut de retirar i els bombers han ampliat les dotacions terrestres fins a les trenta, amb més d'una seixantena d'homes, entre els que hi ha membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF). Una part d'aquest dispositiu són recursos que feien front al foc a la Franja de Ponent, que està estabilitzat i al vespre es preveu que estigui sota control. En total, hi ha més de 400 bombers a la zona, perquè els Pompièrs francesos han mobilitzat 350 persones i quatre mitjans aeris, que encara operen però amb molta dificultat.

El foc ha començat al límit amb la comarca de l'Alt Empordà, una de les 29 que té activat per part dels Agents Rurals el nivell vermell per risc d'incendi elevat. Els bombers han a ajudat els Pompièrs francesos en el flanc dret de la cua de l’incendi amb maniobres de foc tècnic per aturar l’avanç de les flames i evitar que entrés al principat, però la tramuntana hi ha jugat a la contra i no han pogut impedir l'arribada de les flames al principat. 

L'avanç del foc i la intensitat del fum, visible des de diferents punts de l'Empordà, ha obligat també a efectuar les primeres evacuacions a Portbou, principalment a masos del barri de la Muntanya. L'Ajuntament ha habilitat el centre cívic per concentrar-hi els veïns afectats i no descarta fer més evacuacions. L'alcalde de Portbou, Xavier Barranco, recomana als veïns l'ús de mascareta per protegir-se del fum. 

Com a conseqüència d’aquest incendi, al matí Trànsit ha informat que s’ha tallat la carretera N-260 a Portbou. La circulació per aquesta via estava seriosament compromesa per la intensa fumera causada pel foc. A més, la circulació de trens entre Portbou i Perpinyà ha quedat interrompùda, com a mínim, fins demà al matí i els viatgers han de completar aquesta part del trajecte per carretera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia