Successos

El quadern negre

Tura Soler

La gran estafa després de la gran pedregada

Els Mossos han recollit, de moment, cinc denúncies, algunes derivades de les pòlisses de la pedregada de la Bisbal

Les denúncies per estafa contra l’exdelegat de Mapfre a la Bisbal d’Empordà Eduard Camprubi es van acumulant a la comissaria dels Mossos. Alguns dels denunciants són clients de la companyia que s’han adonat que els havien estafat quan, arran dels danys que va causar la gran pedregada del 2022, han volgut fer passar per l’assegurança les reparacions i han descobert que les seves pòlisses no els donaven la cobertura pel que ells havien pagat. Els diners, se sospita, anaven al compte particular de Camprubi Puigoriol. Fins ara, els Mossos de la Bisbal han recollit cinc denúncies contra l’agent d’assegurances, que ara Mapfre ja ha acomiadat, però les previsions indiquen que n’arribaran més. Per ara, les denúncies presentades valoren en uns 600.000 euros l’estafa a aquests cinc denunciants. Els Mossos continuen la investigació a l’entorn del denunciant i van recopilant dades sobre l’abast de l’estafa.

Però no tots els afectats ho van ser pels danys de la pedregada. La primera denúncia l’ha posat una família que tenia les assegurances a l’oficina de Mapfre de la Bisbal, on operava Camprubi, amb qui havien establert molt bona confiança. El matrimoni, sexagenari, havia venut una casa de pagès, massa gran, per comprar-se una casa aparellada més còmoda i de l’operació els van quedar uns diners estalviats que tenien ingressats a CaixaBank. Camprubi, que també gestionava com a apoderat els serveis Mapfre Inversión Sociedad de Valores SA, els va aconsellar que invertissin aquells diners que tenien estalviats. A finals de juliol del 2022, segons relaten en la denúncia, Camprubi els va comunicar que ja no treballava per a Mapfre però que continuava treballant per compte propi. Va anar en diverses ocasions a casa dels denunciants, que, arran de la confiança que li tenien, van acabar accedint a invertir els diners, uns 125.000 euros. La confiança arribava al punt que van facilitar a Camprubi els números de comptes i les claus per accedir-hi perquè ell s’ocupés de tots els tràmits sense que ells s’haguessin de preocupar de res. I ja van haver perdut els seus estalvis. Per acabar-ho d’adobar, Camprubi els va dir que els faltava pagar la plusvàlua corresponent per l’operació de compravenda de les cases, que, els va dir, pujava a 49.000 euros. I la filla del matrimoni li va transferir els diners perquè ell s’ocupés de pagar l’impost. A posteriori s’han assabentat que la plusvàlua no arribava als cinc mil euros. Una quantitat, però, que ara han hagut de pagar a part perquè el seu mediador no va pas pagar. A part de presentar la corresponent denúncia als Mossos, aquesta família ha contactat amb Mapfre per intentar recuperar els diners estafats, però els serveis jurídics de la companyia els han informat que la seva assegurança no se’n pot fer càrrec perquè Camprubi ja havia estat acomiadat quan els va fer l’operació fraudulenta. Una resposta que els ha caigut com una pedregada.

LA XIFRA

5
denúncies
s’havien presentat fa uns dies i la quantitat que han perdut els estafats arriba a uns 600.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia