Successos

El quadern negre

Tura Soler

Condemnat a dos països, en rebel·lia pel món

Itàlia imposa 23 anys de presó a l’autor de la coça mortal de Lloret, ja penat a 15 anys pel TSJC, però està evadit

El cas de Nicolò Ciatti, el turista italià que va morir el 2017 a Lloret de Mar de la coça que li va clavar Rassoul Bissoultanov no es pot embullar gaire més. Després que el TSJC de Catalunya confirmés la pena de 15 anys de presó per assassinat que ja li havia imposat l’Audiència de Girona, el tribunal de Roma ha condemnat Bissoultanov a 23 anys de presó. La justícia italiana va jutjat Bissoultanov en rebel·lia al febrer. Tot i tenir dues condemnes a dos països diferents, Bissoultanov no ha entrat a la presó ni aquí ni a Itàlia. Està evadit des del 12 de juliol del 2022, quan no va comparèixer a la vista que es va celebrar a l’Audiència de Girona per decidir si se l’havia d’empresonar un cop condemnat a 15 anys de presó encara que la condemna no fos ferma. Al judici hi havia assistit en llibertat perquè havien transcorregut els quatre anys màxims de presó preventiva que preveu la llei.

Però abans d’arribar a seure al banc dels acusats de l’Audiència de Girona, Bissoultanov va passar tot un periple a diferents països europeus, motivat pel litigi entre la justícia espanyola i la italiana, que es disputaven jutjar-lo. L’Audiència de Girona havia de jutjar Bissoultanov el novembre del 2021, però llavors va resultar que era pres a Itàlia, on havia acabat després d’un rocambolesc pas per diferents països. Bissoultanov, txetxè refugiat a França, pres a Figueres, havia quedat en llibertat el juny del 2021, en vista que era impossible jutjar-lo abans que s’exhaurís el període màxim de quatre anys de presó provisional, i se li va imposar la mesura de presentació temporal al jutjat i la prohibició de sortir del país. Però Bissoultanov, amb permís de l’Audiència, va anar a França, a Estrasburg, per renovar la seva documentació al país que l’acollia. I un cop a Estrasburg va travessar la frontera alemanya i va ser capturat per la policia alemanya, que va comprovar que tenia vigent una OEDE (ordre europea de detenció i entrega) d’Itàlia. Alemanya, doncs, el va entregar a Itàlia, i va quedar sota la custòdia d’un tribunal de Roma. Per un defecte en la tramitació, la defensa de Bissoultanov a Itàlia va aconseguir que l’alliberessin, i es va evadir de la justícia italiana, que demanava per a ell cadena perpètua, i es va presentar voluntàriament a l’Audiència de Girona, dient que confiava en la justícia d’aquí i comptant que s’acceptaria la tesi del seu lletrat, Carles Monguilod, que la mort de Ciatti va ser per imprudència i no pas un assassinat. Però el van condemnar per assassinat i va tornar a fugir. El tribunal de Roma finalment no l’ha condemnat a cadena perpètua perquè ha desestimat els agreujants de premeditació i acarnissament. La sentència considera que la pena no vulnera el principi non bis in idem (que no es pot jutjar ningú dos cops pel mateix motiu) perquè la sentència aquí encara no és ferma. Hi ha recurs al Suprem. Bissoultanov ningú sap on és.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia