Successos

El quadern negre

Tura Soler

La família d’Evi Rauter reclama recuperar el cos

El jutge del cas de “la Noia de Portbou” diu que no és competent per buscar el cadàver i que ho demanin a l’Ajuntament

La família d’Evi Rauter, la noia que va ser trobada penjada a Portbou el 4 de setembre del 1990, que va ser identificada l’any passat, vol recuperar el cos de la noia, que estava dipositat en un nínxol al cementiri de Figueres i el 2001 els operaris del cementiri el van posar a la fossa comuna. Per aconseguir-ho Cristina Rauter, la germana de “la noia de Portbou” (com se la coneixia abans que se li posés nom), va enviar un escrit al jutjat d’instrucció número 1 de Figueres –el que va instruir les diligències per la mort de la noia i el que tenia el cadàver sota la seva tutela quan el van perdre–, al qual l’actual titular, el jutge David Fernández Torregrosa, ha respost, amb molta celeritat, que el jutjat no és competent per ordenar una exhumació d’un cos que està en un recinte municipal i que, en tot cas, ha de demanar-ho a l’Ajuntament.

La providència judicial remarca que la resolució és ferma i que no hi ha la possibilitat de presentar cap recurs. Sense una ordre judicial serà molt complicat que l’Ajuntament es posi a buscar el cos de la noia, que estava embalsamat, tenint en compte que no queda clar en quin lloc del recinte i en quines condicions el van inhumar els operaris que el van treure del nínxol el 2001 perquè en aquests moments els dos artífexs de la pèrdua del cadàver ja són morts. Arribats a aquest punt, els pares i la germana d’Evi Rauter estan estudiant com han d’actuar per poder aconseguir recuperar el cos de la noia, que va ser vista en vida per darrera vegada el 3 de setembre del 1990 a Florència, el dia abans que aparegués penjada a Portbou.

Experts juristes consultats assenyalen que la resolució judicial és correcta, tenint en compte que les diligències es van tancar un cop es va donar per identificada Evi Rauter a través d’una pericial que va comparar les dades antropomètriques i facials a partir de fotos d’Evi en vida i de les fotos de la noia morta a Portbou. Atenent que encara que es tractés d’un homicidi aquí el cas està prescrit, l’única possibilitat, segons els experts, que el jutjat mogués fitxa per fer buscar el cos seria si la família qüestionés la identificació per foto i reclamés fer-ho per l’ADN. Una altra possibilitat seria que la família instés un procediment civil reclamant el seu dret a recuperar el cos de la difunta. Per les circumstàncies del cas, tampoc sembla probable que la recerca i recuperació del cos de “la noia de Portbou” es pugui incloure dintre del programa del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat que destina mitjans econòmics i humans (historiadors, antropòlegs, arqueòlegs...) per recuperar i identificar víctimes de la Guerra Civil que són a fosses comunes.

Els Rauter també estan pendents que la fiscalia italiana decideixi si obre un procediment per investigar la mort de la noia com a homicidi, ja que allà els homicidis no prescriuen.

LA XIFRA

32
anys
va estar sense identificar la noia trobada morta a Portbou el 1990 i el 2001 van perdre el cos, que estava embalsamat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia