Successos

El quadern negre

Tura Soler

La tora blava enverina un senderista al Ripollès

rescaT ·

L’home, que va menjar la planta letal, va trucar al 112 i els Bombers el van poder salvar enduent-se’l amb helicòpter

Divendres, just el dia que a través d’aquest diari i del programa Tot es mou advertíem de la perillositat de la tora blava, una planta mortal abundosa a les zones muntanyoses, els Bombers van rescatar in extremis, al pic de l’Àliga, al Ripollès, un senderista que havia menjat tora. Va ser el mateix senderista, un home rus, que va trucar a emergències passades les 6 de la tarda dient que es marejava i que patia vòmits. Els bombers de la Seu d’Urgell s’hi van desplaçar amb helicòpter i quan van trobar l’home van poder comprovar que amb prou feines es podia moure, gairebé no tenia pols i se li veia un color blavós a les extremitats. L’home portava un grapat de tora a la mà i va explicar que n’havia menjat, cosa que va ajudar a entendre els símptomes que presentava i la gravetat de la situació. L’afectat va ser traslladat fins a l’hospital Josep Trueta, però al moment es va decidir dur-lo fins al Vall d’Hebron, on se’l va ingressar a l’UCI per poder-lo sotmetre a control de totes les constants vitals i hidratar-lo. No existeix cap antídot contra l’acònit, la substància letal que conté la tora blava, que pot causar la mort en molt poca estona. A més, en contacte amb l’organisme, l’aconitina s’hidrolitza (es transforma en aigua), de manera que no és detectable a través d’analítiques. Una circumstància que podria convertir l’acònit en l’arma per a un crim perfecte. Una mort per enverinament amb tora podria passar per una mort natural per una bradicàrdia. Els experts apunten que 5 mg són una dosi letal de necessitat. En el cas del senderista, les notícies que arribaven, ahir, del centre hospitalari apuntaven que estava estable i amb bon pronòstic. Ha tingut sort, perquè en devia haver menjat poca i els Bombers van arribar a temps a treure’l de la muntanya. No és el primer cop que aquest home rus, Vladimir, té incidents a la zona de la vall de Núria, d’on és habitual. El mes de març, el Bombers ja el van haver de rescatar perquè es va quedar bloquejat mentre feia una baixada de barranc i no era capaç de sortir-ne.

A través del seu compte de Twitter, a part d’informar del rescat del senderista, els Bombers van aprofitar també per alertar sobre la perillositat de la tora blava i el risc de confondre-la amb l’api silvestre o xicoira. Una confusió, molt fàcil de cometre quan la planta de la tora no és gaire crescuda, que ha costat la vida a més d’una persona.

El 1995, una família d’excursionistes de la Cerdanya va confondre la tora amb api silvestre i la va posar en una amanida. Tota la família va resultar greument intoxicada i se la va ingressar a l’hospital de Puigcerdà. El maig del 2018, a una família andorrana també els va passar el mateix i van acabar ingressats a l’UCI. I, aquell mateix any, un senderista francès que havia collit la planta en una ruta al massís del Canigó va morir a l’hospital de Perpinyà; la seva companya es va salvar, però també va haver de ser ingressada. Com a ús criminal, a Catalunya es té documentat el cas de la perruquera de Vilafranca del Penedès que va enverinar el marit i a qui van condemnar a nou anys per assassinat frustrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia