Successos

El quadern negre

Tura Soler

Qui avisa no és traïdor

“Cal recordar que l’any passat la campanya de platges es va tancar amb un total de 25 persones mortes (van ser 21 el 2021) per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. A més, hi va haver 13 ofegaments mortals en piscines (el 2021 hi va haver 8 persones mortes en piscines). Pel que fa a les platges, la majoria d’ofegaments mortals de l’estiu passat van ser en platges de la Costa Brava, 11, seguits de 8 a les comarques de Tarragona, 5 a Barcelona i un a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al sexe, 21 eren homes i només 4, dones. Un 76% tenien 60 anys o més (19 persones) i una era menor d’edat (15 anys). A més, el 44% de les persones ofegades (11) eren estrangeres (4 amb nacionalitat francesa i 3, romanesa).

Més de la meitat d’ofegaments mortals, 13, es van produir mentre hi havia servei de vigilància i onejava la bandera verda; 4, amb vigilància i bandera groga; 3, durant el canvi de bandera groga a vermella; 3, en platges no vigilades, i 2, sense servei de vigilància en el moment de l’incident. La majoria d’ofegaments mortals es van produir al mes d’agost, 11, seguit del juliol amb 8, el juny amb 5 i el setembre amb un.” Aquestes dades que reprodueixo textualment venien en un comunicat de Protecció Civil de fa uns dies que aprofitava per donar consells de seguretat a l’hora d’anar a la platja. Que, també textualment, són aquests:

“Segueix sempre les indicacions del personal socorrista i de les autoritats locals.

–No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills.

–No et banyis si et trobes malament o tens cansament. Si ets dins l’aigua i et trobes malament o notes símptomes estranys, surt ràpidament.

–No entris a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l’aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla’t primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc.

–Si practiques algun tipus d’esport nàutic, utilitza els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya’t uns 200 metres de la costa.

–No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l’hora que tens previst tornar.

–Si vas a una cala o platja no vigilada, comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon 112 per si tens alguna emergència.”

Suposo que després també vindran els consells per afrontar l’onada de calor (que s’ha de beure aigua, passar per l’ombra, cobrir-se el cap....). Consells que mai estan de més tot i que a vegades arriben a ser redundants i d’una obvietat i infantilització exagerats. Fa por que, acostumats com ens tenen a tutelar-nos i a dir-nos el que hem de fer, acabem perdent el sentit de la lògica que impera en qualsevol persona amb sentit comú i la resistència ancestral de què estàvem dotats davant de la naturalesa amb els coneixements transmesos de generació en generació. Però reconec que no tothom té aquesta capacitat i els bons consells sempre són i seran positius. En canvi, el que trobo a faltar són consells, avisos i alertes en altres camps que també afecten la seguretat. Perquè no se n’avisa, dels perills que correm de ser assaltats o atracats. Ja sé que els Mossos han fet uns vídeos molt realistes amb figurants prou experimentats per alertar de les lladres amoroses, o dels assalts als caixers... però només són a les xarxes. Per què no s’avisa als escenaris reals d’actuació dels malfactors? Com es feia fa unes dècades amb els fullets que es donaven als peatges de l’autopista que avisaven els turistes dels pispes que et fan creure que tens una roda rebentada, els trilers, els del tocomotxo, els de la tovallola a la platja... Potser per no donar mala imatge i no reprimir els turistes? Ja sé que ara no hi ha cabines de peatges, però hi ha panells, com els que cada quatre dies avisen que tanquen dues nits els túnels de Bracons. Qui avisa no és traïdor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia