Successos

El quadern negre

Tura Soler

L’oligarca rus amb la soga al coll

La investigació conclou que Sergey Protosenya va matar la dona i la filla i després ell es va penjar amb una corda que va comprar ell mateix en un basar xinès de Lloret

El jutjat de Blanes ha conclòs que la matança l’abril del 2022 de tres membres de la família Protosenya a Lloret de Mar va ser un doble assassinat de la dona i la filla perpetrat per Sergey, el pare de família, un adinerat oligarca rus que després es va suïcidar penjant-se en un porxo exterior de la mansió amb una corda nova. Cas tancat.

Una de les pistes clau per determinar que Sergey va ser l’autor de totes les morts va ser precisament la corda amb la qual va ser trobat penjat. Resseguint els seus darrers dies de vida, els investigadors van descobrir que l’havia comprat ell mateix en un basar xinès de Lloret i van poder recuperar les imatges de la botiga on se’l veia comprant. El buidatge dels ordinadors i els mòbils també va ser clau, ja que s’hi van trobar recerques que havia fet Protosenya sobre com matar amb un ganivet de cuina, com matar amb un martell i com fer un nus per penjar-se. Les anàlisis de la policia científica, per les restes de sang trobades a la casa, avalen, segons han conclòs la fiscalia i el jutjat, que primer va matar la filla mentre dormia clavant-li un cop al cap amb una destral i després li va clavar ganivetades al coll. Va repetir l’operació amb la seva dona, es va anar a rentar al lavabo i finalment es va penjar amb la corda que tenia preparada.

I per què Sergey Protosenya, un home de 55 anys que tothom qualificava d’entregat a la seva família, va protagonitzar aquesta matança a la seva mansió del número 20 del carrer Aiguablava de la urbanització Els Pinars de Lloret? La resposta els investigadors l’han trobat en els missatges trobats al seu ordinador i en les declaracions del fill, supervivent de la matança perquè era a Bordeus el dia del crim. El noi va declarar que dies abans, quan eren tots a Lloret i van fer una barbacoa, havia notat que el seu pare estava distant i no actuava com sempre. Ho va comentar a la mare, que li va dir que el seu pare feia una setmana que estava molt angoixat i havia caigut en una crisi personal en veure com afectaven els esdeveniments de la guerra d’Ucraïna altres oligarques russos residents a l’estranger als quals havien embargat el patrimoni. Protosenya, vinculat a l’empresa Novatek, que gestiona el gas rus, es veia amb la soga al coll i temia que a ells els passés el mateix. En uns arxius del seu ordinador, els investigadors van trobar instruccions sobre com salvar les propietats a Xipre, com gestionar els seus actius bancaris i com reclamar el retorn d’un crèdit de milions d’euros que havia concedit a un amic.

La conclusió judicial és, doncs, que es tracta d’un crim domèstic però influenciat pel rerefons de la guerra d’Ucraïna, que havia començat dos mesos abans. Unes hores abans de descobrir-se el cas dels Protosenya, a Moscou es va trobar mort Vladislav Avayev, de 51 anys, que també havia estat accionista de Novatek, executiu de Gazprombank, i alt funcionari del Kremlin. Tenia una pistola a la mà i a la casa també jeien mortes la seva filla i la seva dona. I els casos d’oligarques morts en circumstàncies violentes i estranyes com Protosenya i Avayev s’han anat repetint des de l’inici de la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia