Successos

El quadern negre

Tura Soler

Sense rastre del cadàver d’Irene Gelpí, l’escriptora desapareguda

El seu company, el pintor Juan Lozano, és a la presó sospitós d’haver-la matat, els Mossos han fracassat en l’intent de trobar el cos i el detingut no ha donat pistes

Els Mossos han fracassat, fins ara, en la recerca del cos de l’escriptora Irene Gelpí Lluch, desapareguda des del 12 de setembre del 2022 i que els Mossos pressuposen morta a mans del seu company, el pintor Juan Lozano Montoya, que està empresonat des del 7 d’octubre. Coincidint amb la detenció i la posada a disposició judicial del sospitós, els Mossos van buscar el cadàver a la fossa sèptica i pels volts de l’habitatge on residien víctima i sospitós a Torrelles de Foix. Però la recerca no va donar resultats i el detingut no ha col·laborat i no ha aportat cap pista d’on pot ser Irene Gelpí, una escriptora de 59 anys que havia publicat diferents llibres sobre nutrició i alimentació sana, i de receptes, sobretot vegetarianes. Entre la seva obra també destaca Estalvia, és gratis, un manual pràctic per aprendre a aprofitar els recursos, viure bé sense malgastar. Irene Gelpí, que col·laborava sovint amb entitats a Torrelles i a l’Alt Penedès per donar consells de nutrició, també és autora del llibre Els homes de la meva vida i la mare que els va parir, una paròdia que pretén desmitificar la idea que les dones necessiten un home per poder viure felices i bé. Un llibre on la protagonista “busca prínceps blaus i troba granotes i gripaus“, segons ironitzava ella mateixa a la impressió de la solapa. I en el seu bloc, Irene Gelpí també hi inclou una altra obra, No, pare, no, signada per Esperança Roure, un pseudònim, un manual sobre com detectar i evitar els abusos infantils, que ella mateixa havia patit, segons va revelar en un programa de TV3. I resulta que l’home sospitós d’haver assassinat l’autora també està acusat d’agressions sexuals que s’haurien perpetrat entre els anys 2005 i 2013 a tres noies que llavors eren menors d’edat i que assistien als tallers de pintura que Lozano feia a Torrelles de Foix. Els abusos a les alumnes (se sospita que hi pot haver altres víctimes) s’han destapat arran de la investigació que aquest darrer any han fet els Mossos amb motiu de la desaparició d’Irene Gelpí. Una desaparició que va denunciar el seu company, que va assegurar que ella havia marxat i va demanar ajuda als veïns per trobar-la. Però des d’un primer moment els Mossos i el cercle de l’escriptora van sospitar de Lozano i no es van fer mai batudes, ni es van fer els cartells de recerca habituals en els casos de persones desaparegudes. Un any després els Mossos van considerar que tenien prou indicis i van arrestar Lozano. No descarten que el crim es desencadenés perquè Gelpí hagués descobert els abusos a les noies del taller de pintura. Gelpí continua sense aparèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia