Punt divers

Uns 250 nens d'Alcover participen en la festa del Cagatió més llarg de Catalunya

CAMP DE TARRAGONA

Uns 250 nens d'Alcover (Alt Camp) han participat aquest divendres al migdia en la festa del Cagatió més llarg de Catalunya. L'objectiu del Cagatió d'Alcover és 'socialitzar el costum i celebrar comunitàriament' aquest ritu propi del Nadal català. Així ho ha explicat el regidor de Cultura i Educació, Àngel Mora. Mora ha dit que un altre dels objectius d'aquesta tradició és la d'apropar-lo a totes aquelles famílies nouvingudes al poble i que desconeixen els costums i les tradicions catalanes. Un dels elements que fa més característic aquest Cagatió és la seva llargada ja que fa uns 35 metres i el converteix en el més llarg de Catalunya.

Segons Mora, el Cagatió popular d'Alcover té lloc cada any el 26 de desembre al migdia, just abans del dinar de Sant Esteve. El regidor ha donat a conèixer que el Cagatió està dividit en 17 peces iguals de dos metres cada una i té, en un dels seu extrem, un cap que simula el rostre d'aquesta 'presència misteriosa'.

El fet que el tió d'Alcover sigui tan llarg permet que tots els nens i nenes del poble el puguin fer cagar a la vegada i no per torns, com es fa en la majoria de tions populars.

Les peces de fusta del tió són tot l'any a l'Ajuntament. El dia 26 de desembre al matí, el tió 'apareix' a la plaça del poble. Així al migdia, els petits de la localitat juntament amb els seus pares, hi fan cap i es situen davant seu. Els infants agafen els bastons i el fan cagar, entonant la cançó del tió.

La cançó, que és entonada per tothom, es fa sonar al mateix temps pels altaveus que hi ha instal·lats a la plaça. En sentir-la, el tió deixa anar els seus regals.

La història del Cagatió és una iniciativa organitzada des de l'Ajuntament de la localitat i es remunta a la dècada de vuitanta quan una entitat sardanista va impulsar l'inici d'un Cagatió popular. L'any 1999 l'entitat va desaparèixer i l'Ajuntament es va fer càrrec de l'organització d'un acte que actualment està 'ben consolidat' dins el calendari festiu de la localitat. De cara al 2009, l'objectiu és allargar-ho uns quatre metres més, ha conclòs el regidor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.