Punt divers

Els afectats per la construcció del tram Lleida-Rosselló de l'A-14 signen les primeres actes d'ocupació de finques

ALT PIRINEU I ARAN

Els propietaris de les finques del terme municipal d'Alpicat (Segrià) afectades per la construcció de la futura autovia A-14, que unirà Lleida i la Val d'Aran, han començat aquest dimarts a signar les actes prèvies a l'ocupació de les finques. La signatura és el pas previ a l'expropiació de les finques afectades, que s'inclouen dins el primer tram d'aquesta infraestructura, Lleida-Rosselló. Al terme d'Alpicat, la construcció de l'A-14 afecta unes trenta parcel·les d'una vintena de propietaris diferents. Els propietaris d'Alpicat han estat convocats entre dimarts i dimecres per signar les actes on se'ls informa sobre l'afectació que tindrà la infraestructura en les seves finques.

La construcció del primer tram de l'A-14, entre Lleida i Rosselló, que impulsa Foment afectarà unes 16 hectàrees de 250 finques entre tots els municipis afectats del primer tram, Alpicat, Torrefarrera, Lleida, i Vilanova de Segrià. Aquest dimarts, els propietaris d'Alpicat han iniciat la signatura de les actes prèvies a l'ocupació de les finques, pas que ja van fer els afectats per la construcció del segon tram, Rosselló-Almenar, les obres del qual podrien començar al març tot i que els afectats encara no saben què cobraran per les seves finques.  En concret, l'acta prèvia que han signat és el document que reconeix el propietari i l'afectació que tindrà la seva finca. La signatura d'aquest document és el pas previ que Foment necessita abans de la signatura de l'ocupació de les finques prèvia a l'inici de l'inici de les obres. La nova autovia anirà paral·lela a l'actual N-230 passant per fora de les poblacions on aquesta carretera passa pel mig. La nova autovia ha de millorar el trànsit que fins ara suporta la carretera de la Val d'Aran la qual, a part de comunicar la plana amb les estacions d'esquí lleidatanes també serveix d'accés cap al Pirineu aragonès i també enllaçarà amb l'Aeroport de Lleida-Alguaire.Els terrenys del tram entre Lleida i Rosselló afectats per la contrucció de l'A-14 suposaran una expropiació de més de 16 hectàrees i serviran per fer una gran rotonda que quedarà entre els pobles d'Alpicat i Torrefarrera. El segon tram, entre Rosselló i Almenar, està pressupostat amb 28'8 milions d'euros mentre el tram entre Lleida i Rosselló, que va sortir a licitació el mes d'agost passat, per 78'7 milions d'euros. El sindicat agrari Unió de Pagesos, que supervisa el procés de negociació i d'expropiació de les finques, assegura que la majoria d'afectats són pagesos que viuen de l'agricultura. El responsable d'expropiacions d'Unió de Pagesos (UP), Joan Antoni Boldú, ha assegurat que si la valoració de les finques es fa segons la nova llei del sol 'es paga poc'. Els propietaris, però, tant del primer com del segon, tram encara no saben quan rebran per l'afectació que suposarà la construcció de l'autovia en les seves finques. Els propietaris d'Almacelles afectats per la construcció de l'A-22 volen cobrar més per les expropiacions de les seves terresAquest dimarts també han estat citats els propietaris afectats del terme d'Almacelles afectats per la construcció de l'autovia A-22, entre Lleida i Osca, per intentar arribar al mutu acord amb Foment sobre el preu que rebran per les seves terres. El sindicat Unió de Pagesos, que també supervisa el procés d'expropiació, acusa Foment d'haver-se compromès a pagar als propietaris 4,14 euros el metre quadrat quan ara només els n'ofereix 2,14. La construcció de l'A-22 a Almcelles afecta unes 130 finques. Segons UP, pocs han estat els afectats que han signat aquest dimarts acceptant l'actual oferta de Foment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.