Punt divers

Iberpotash obté uns beneficis de 118 MEUR el 2008 però mostra prudència davant la incertesa en l'evolució dels mercats

Iberpotash S.A., que explota les mines del Bages, ha obtingut l'any 2008 un resultat abans d'impostos de 118 MEUR per la millora de la productivitat i l'evolució positiva del mercat mundial de la potassa. L'empresa, que el 2008 ha facturat 269 MEUR i ha aconseguit un Ebitda de 137 milions d'euros, va produir 740.000 tones de potassa i més del 62% s'ha destinat a l'exportació. Tot i els bons resultats Iberpotash es mostra prudent davant la incertesa de l'evolució dels mercats. José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat de l'empresa, ha advertit que els indicadors apunten que la recuperació de la demanda trigarà més del que es preveia i potser caldrà esperar fins al segon semestre d'aquest any.

El conseller delegat de l'empresa ha reiterat que entenen que es tracta d'una crisi conjuntural i que es pot afrontar. En el darrer any, s'han efectuat inversions per valor de 36 milions d'euros destinades a l'adquisició de nova maquinària i equips, infraestructures i investigació geològica i, per al 2009, es preveu que continuïn en nivells significatius. L'octubre del 2008 es va començar un nou estudi geològic a la zona nord-est de la mina Cabanasses (Súria) que ha de confirmar el potencial miner així com les condicions d'explotabilitat de potassa en aquest sector. El treball geològic té prevista la seva finalització l'any 2010 i es fa per primera vegada en tecnologia 3D.Durant l'exercic passat, i al primer intent, Iberpotash ha obtingut la ISO 14001: 2004, un estàndard reconegut internacionalment que certifica la correcta gestió ambiental, que revalida la política de l'empresa de millora contínua en la reducció de l'impacte mediambiental de la seva activitat. Aquest certificat s'afegeix a l'obtingut per Iberpotash l'any 2007, la ISO 9001:2000, que acredita la qualitat en els processos de gestió de la planificació, extracció, tractament, comercialització i expedició de les sals sòdiques i potàssiques. Ambdós certificats han estat concedits per la societat Bureau Veritas, líder mundial en aquest tipus de certificació. Pel que fa a la seguretat laboral, Iberpotash ha potenciat la formació i el foment de la cultura de la prevenció, la qual cosa ha significat una reducció de la sinistralitat laboral de més del 28% respecte l'any 2007. En l'àmbit de la formació s'han iniciat inversions en la millora dels recursos humans, tècnics i científics, emmarcades dins del conveni subscrit amb la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats de la Generalitat. En aquesta línia, s'ha creat el Departament de Recerca i Desenvolupament, que centra fonamentalment la seva activitat en l'estudi i en les possibilitats d'expansió de la utilització de la sal en altres presentacions alternatives. Iberpotash pertany al grup multinacional químic ICL (Israel Chemicals Limited) i és líder en el sector miner espanyol, essent el segon major productor de potassa d'Europa. La seva activitat es centra en l'extracció potassa i la seva comercialització com a fertilitzant natural, bàsic per al desenvolupament agrícola. Iberpotash forma part del holding empresarial ICL Iberia. Amb centres de producció a Súria i Sallent (Barcelona) ocupa de forma directa més de 1.200 treballadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.