Punt divers

Surt al mercat el primer vi produït amb varietats recuperades de raïm de vinyes centenàries condemnades a la desaparició

L'associació Slow Food Terres de Lleida ha tret al mercat dues varietats de vi, una de blanc i una de negre, produïdes amb un cupatge de raïm d'antigues vinyes de la comarca de la Noguera, on s'han trobat varietats centenàries d'abans de la filoxera. És un dels resultats del projecte Cultures Trobades per recuperar varietats autòctones de les comarques de Ponent, lligat amb un format d'alimentació saludable i respectuós amb el medi. S'han localitzat 25 cultius de vinya que formen part del patrimoni de les terres de Lleida d'entre 50 i 150 anys. La Cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges (Urgell) ha estat l'encarregada de convertir aquest raïm en vi per comercialitzar.

El projecte va començar el 2008 per recuperar totes les varietats agrícoles tradicionals de les terres de Lleida. En el món del vi s'ha aconseguit localitzar 25 terrenys amb vinyes a la Noguera on s'hi cultiven varietats d'abans que arribés la plaga de la filoxera. Slow Food ha comprat el raïm als pagesos, la majoria d'edat avançada, i ha ajudat a la verema. Això ha estat possible després d'un estudi històric i documental, juntament amb diverses entrevistes a pagesos de la Noguera per localitzar les varietats.El tècnic del projecte Cultures Trobades, Gerard Batalla, ha explicat que 'els pagesos que han conservat aquestes vinyes són amants del món del vi, però només produïen per l'autoconsum i desconeixien el tresor que estaven cultivant'. Amb el projecte Cultures Trobades s'aconsegueix posar en valor i mantenir les varietats antigues i alhora donar projecció als productes que se'n deriven. Batalla ha afegit la importància de barrejar l'antiguitat dels ceps amb la tecnologia del present per generar productes de qualitat. El vi que acaba de sortir al mercat sota la marca 'Vinyes Trobades' ofereix una varietat de blanc amb garnatxa, malvasia, macabeu, pansa i moscatell vermell. El negre inclou raïm picapoll, trobat, monastrell i garnatxa. Se n'han elaborat 1.000 ampolles. Aquesta edició limitada té el simple objectiu de donar a conèixer el projecte Cultures Trobades. El responsable de Camp de la Cooperativa L'Olivera de Vallbona de les Monges, Pau Moragas, ha destacat que l'actuació està ajudant a 'valoritzar els recursos genètics propis del territori, utilitzant la biodiversitat local com una eina de desenvolupament i identitat territorial'. 'A molts llocs del món es troben els vins de cada zona que acaben sent un exemple d'identitat forta', ha destacat Moragas, i això és el què es vol fer amb els productes de les zones rurals perifèriques de les comarques de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.