Punt divers

Un centenar de comerciants de Tremp es compromet a atendre els seus clients en català

ALT PIRINEU I ARAN

En el marc de la campanya Establiments col·laboradors del programa Voluntariat per la Llengua, a la localitat de Tremp, al Pallars Jussà, un centenar de comerços s'hi han adherit. Tots els comerciants i empresaris del Comerç Associat de Tremp s'han compromès a atendre en català els clients. Cada establiment té una adhesiu identificatiu a la porta perquè els clients coneguin els comerços adherits a la campanya. Sílvia Romero, responsable de Servei de Català del Pallars Jussà del Consorci per a la Normalització Lingüística, explica que aquesta ha estat una demanda dels immigrants que van a classes per aprendre el català donat que moltes vegades els atenen en castellà en veure que són d'un altre país.

Romero diu que la implicació del Comerç Associat de Tremp en el programa 'és un pas important donat que és una demanda dels alumnes de català i de les persones que participen en el programa de parelles lingüístiques'. Sílvia Romero explica que 'molts dels alumnes es troben que aprenen català a les aules i quan surten al carrer els atenen en castellà per aquesta norma d'ús sociolingüístic que porta a adreçar-se en castellà a una persona de fora pressuposant que l'entenen.' Romero diu que amb el compromís adquirit pels comerciants de Tremp en un centenar d'establiments de Tremp atendran primer en català als clients i si veuen que els costa entendre la llengua no hi haurà cap problema per canviar al castellà.Clara Farrero, presidenta del Comerç Associat de Tremp, explica que pràcticament tots els comerciants de l'associació s'han adherit a la campanya donat que la gran majoria són naturals de Tremp i no els pressuposa cap esforça atendre els clients en català, únicament haver de canviar la tendència actual de dirigir-se en llengua castellana quan la persona és de fora. Altres entitats com Creu Roja també s'han adherit a aquesta campanya al Pallars Jussà. Si els resultats són positius s'estendrà també a la Pobla de Segur.Paral·lelament s'ha posat en marxa la quarta edició del programa Voluntariat per la Llengua al Pallars Jussà que compta amb un total de 20 parelles. En les edicions anteriors, portades a terme durant els anys 2005, 2006 i 2008, van seguir el programa 35 parelles lingüístiques. Es tracta de persones d'orígens diversos, principalment de països del Magrib, d'Amèrica del Sud i de la Unió Europea. Voluntariat per la llengua és un programa que fomenta l'ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics. La Biblioteca Pública Maria Barbal és un espai de referència per a les parelles lingüístiques.Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que fomenta l'ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat. El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 fins al 2008 hi han participat més de 50.000 persones, més de 600 entitats i prop de 3.000 establiments col·laboradors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.