Punt divers

Sant Benet del Bages recupera els horts per posar en valor varietats de fruites i verdures autòctones

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha inaugurat aquest dijous els diferents horts que s'han habilitat al recinte Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages (Bages). Aquest projecte vol reconèixer la tasca dels pagesos, valorar les varietats hortofructícoles tradicionals i fomentar els bons hàbits alimentaris. Llena diu que el projecte vol 'posar en valor' algunes varietats autòctones i al mateix demostrar que l'agricultura catalana va guanyant 'pes' respecte el que ve de fora. El principal motiu, segons el conseller, és que els productes de l'horta catalana 'no només són més segurs' si no que també 'són bons'. La Generalitat ha destinat 620.000 euros al projecte.

El projecte ha estat impulsat per la Fundació Alícia i Caixa de Manresa amb l'aportació de la Generalitat. Al costat de les plantacions hi ha una explicació sobre de quin producte es tracta. La seva adequació s'ha fet durant els darrers sis mesos. Tot i que ara s'ha completat la fase inicial, l'hort anirà evolucionant i canviarà de tonalitat durant els diferents períodes de l'any. En total s'han habilitat dues zones d'hort a Món Sant Benet. Aquest projecte té com a nucli central el recuperat monestir de Sant Benet de Bages. Una d'aquestes zones està situada a tocar del monestir i la seva principal tasca serà destinar-lo a les activitats didàctiques per a escoles. L'altre zona, situada a la zona de l'antic canal de la fàbrica i del riu Llobregat, s'hi conreen vegetals destinats a un ús alimentari. Aquest hort està dividit en dues zones diferents. En una, s'hi han plantat productes d'horta autòctons i l'altre, una zona de cultiu de pomeres i pereres on s'hi pot trobar una gran varietat d'aquests fruits. Una part de les varietats que es plantaran en l'hort proper al canal han estat recuperades pel Projecte de Creació del Centre de Conservació del Patrimoni Genètic Agrícola que va rebre un premi de la Fundació Caixa Manresa.Els horts seran menats des de l'associació AMPANS. Aquesta entitat del Bages es dedica a l'atenció integral de les persones amb discapacitat intel·lectual. L'objectiu es 'evidenciar' la bona tasca integradora d'aquesta entitat. La tasca serà supervisada per la Fundació Alícia i de Món Sant Benet de Caixa de Manresa. Tot i que l'hort no està pensat per fer una gran producció, les fruites i vegetals que se n'extreguin serviran tant per fer recerca com perquè puguin ser degustats pels visitants de Món Sant Benet. Aquest es podran trobar a la botiga i els restaurants del complex.Preservar i difondre l'hortaEl conseller, Joaquim Llena, ha valorar la tasca de 'preservar' i 'difondre' determinades llavors que es conrearan en aquests horts. L'objectiu es anar treballant en productes i xarxes que donin continuitat i sortida a aquests productes. Llena admet que hi ha un interès creixent per recuperar l'horta. El conseller diu que diferents municipis catalans han demanat suport al DAR per crear horts urbans tot i que no és competència directe seva. El titular d'Agricultura diu que mica en mica es torna a recuperar el què historicament s'havia fet i que amb el progrés viscut s'havia 'deixat enrera'.El president de Caixa de Manresa, Valentí Roqueta, es mostrava molt satisfet perquè amb, aquests horts, el projecte de Món Sant Benet queda 'complet'. Roqueta ha explicat que els horts ja apareixien en el primer projecte. El màxim responsable de l'entitat d'estalvis destaca l'efecte positiu que tenen els horts que 'els monjos de Sant Benet sempre havien concreat' i assegura que aquesta activitat permet al projecte ser 'més fidel als origens i la historia'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.