Punt divers

Inspecció de Treball resoldrà en quinze dies l'ERO presentat per Iberpotash

Les negociacions entre els comitès d'empresa de Sallent (Bages) i Súria (Bages) i Iberpotash per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal s'han trencat definitivament. El passat 4 de gener, els representants dels treballadors i directius de l'empresa minera es tornaven a trobar a la seu de la Inspecció de Treball de la Generalitat en un nou intent de desbloquejar les negociacions. Malgrat hi va haver alguns acostaments en les posicions, finalment no va ser possible. Ara, els comitès d'empresa i Iberpotash estan pendents de la decisió de la Inspecció de Treball, que ha de resoldre en el termini de quinze dies si autoritza o no un expedient que afectaria uns 900 treballadors durant mig any.

Les negociacions entre representants dels treballadors i Iberpotash ja s'havien trencat el passat 22 de gener. La Inspecció de Treball va intentar de nou asseure totes les parts a principis d'any per intentar llimar diferències i aconseguir un acord sobre l'expedient temporal que planteja l'empresa minera.Segons ha explicat Francisco Hernández, president del comitè d'empresa d'Iberpotash a Súria, la reunió va servir per fer alguns avenços tant per la part dels empleats com per la de l'empresa. Malgrat això, aquests canvis en les postures, que fins llavors no havien estat possibles, van ser insuficients pels representants dels treballadors per fer possible l'acord. Per tant, la decisió d'aprovar o no l'expedient de regulació d'ocupació temporal que ha presentat l'empresa minera està ara en mans de la Inspecció de Treball, que ha de prendre una resolució en el termini de quinze dies, ha explicat Hernández. El president del comitè de Súria no creu que hi hagi cap moviment per cap de les parts que permeti arribar a un acord abans de la decisió de la Inspecció de Treball. Aturar la producció durant mig anyLa intenció d'Iberpotash amb l'ERO és aturar la producció de les mines bagenques durant un període de sis mesos. Iberpotash justifica l'expedient per l'estancament de les vendes de potassa a nivell mundial que han fet que els magatzems de les mines del Bages estiguin al màxim de capacitat.Primeres protestesEls treballadors de les mines del Bages es van mobilitzar a finals de l'any passat en protesta per les condicions en les quals l'empresa volia aplicar l'expedient. Denunciaven així que Iberpotash, tot i haver obtingut beneficis en els darrers exercicis, no oferís cap aportació econòmica suplementària als treballadors afectats per l'expedient al marge de l'atur corresponent a cada empleat. Les mobilitzacions van incloure una jornada de vaga, una manifestació a Manresa i una acció de protesta durant la cursa de Santa Bàrbara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.