Punt divers

Monistrol de Montserrat reprèn les excavacions a l'església per estudiar la necròpoli

L'empresa Arqueociència inicia dilluns que ve els treballs d'excavació a l'església de Sant Pere de Monistrol de Montserrat, on el mes d'abril s'hi van localitzar restes d'una necròpoli del segle XVIII. L'objectiu d'aquestes noves excavacions és aprofundir en les cates que es van fer d'urgència quan es van trobar les primeres restes per comprovar les característiques de la necròpoli i saber si hi ha restes d'èpoques anteriors i amb formes d'enterrament diferents a les que es van localitzar.

La troballa de la necròpoli es va fer el mes d'abril, coincidint amb l'inici de les obres de construcció d'una rampa lateral per accedir a l'església salvant el desnivell que hi ha actualment. A causa de la troballa, les obres van quedar aturades i es va fer una actuació arqueològica d'urgència de mig metre de profunditat. Les dades obtingudes en aquesta cata van determinar la necessitat de fer una actuació arqueològica més àmplia, que arribi a un metre i mig de profunditat, i si és possible, fins els tres metres de desnivell que hi ha entre el carrer i la porta d'accés a l'església. L'àrea afectada per les prospeccions té uns quinze metres de longitud, per dos d'amplada i uns tres metres de profunditat.

Segons ha explicat l'alcalde del municipi, Joan Miquel, l'objectiu de la intervenció és comprovar si hi ha restes més antigues i si es van fer altres tipus d'enterrament en aquest indret, que estaria directament vinculat als cementiris que antigament hi havia a l'entorn de les esglésies.

Aquesta actuació té un cost de 26.000 euros, que assumeix directament l'Ajuntament. No obstant, Miquel ha explicat que un cop s'hagi fet, es demanarà una subvenció al Departament de Cultura.

Restes del segle XVIII

En la cata que es va fer el mes d'abril, que va anar a càrrec de l'empresa ÀTICS SL, es van trobar set esquelets que estaven estratègicament situats, aprofitant molt l'espai, que és molt reduït. Segons l'alcalde, se suposa que són restes del segle XVIII, anteriors a la construcció del cementiri del poble, que data de l'any 1830.

En aquests moments, el consistori ja disposa del permís de l'Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni Cultural per reprendre els treballs d'excavació a partir de dilluns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.