Successos

assassinats en sèrie a la caritat

Vila necessitava matar com qui té gana busca el menjar

El psiquiatre que ha avaluat l'assassí de la Caritat durant els mesos que ha estat a Can Brians diu que no és cap àngel de la mort perquè se sentia poderós fent patir les víctimes

El perit li ha detectat un toc de perversitat

Joan Vila no actuava sota els efectes de l'alcohol, sabia perfectament el que feia i no es pot considerar un àngel de la mort, en el sentit que ajudava la gent a morir per evitar-li patiment, sinó que matava per trobar una sensació de poder per donar sentit a la seva vida. És la conclusió a la qual ha arribat el psiquiatre Álvaro Muro Àlvarez, cap clínic de la secció de la unitat d'hospitalització psiquiàtrica penitenciària de Catalunya, que ha fet el seguiment de Joan Vila, amb qui es va entrevistar durant hores, mentre va estar pres a Can Brians. El perit va declarar ahir al jutjat d'Olot que Vila té trets narcisistes i egocentristes i que li va notar tocs de perversitat, com quan en el decurs d'una entrevista li va dir que ell també es podria suïcidar prenent pastilles o lleixiu i després es va girar cap al psiquiatre fent-li una rialla de sorna. El psiquiatre va explicar que al seu entendre Vila buscava la sensació que produeix tenir el control sobre el pas de la vida a la mort i que quan aquesta sensació ja no l'omplia prou va passar a una segona etapa en què buscava incrementar les sensacions a còpia d'infligir patiment a les víctimes, fent-los ingerir productes càustics. “És com quan tens gana i busques el menjar”, va manifestar metafòricament el psiquiatre per explicar la necessitat creixent de matar que, segons ell, tenia Vila. Muro va especificar que el fet que Vila primer matés de manera molt distanciada en el temps i posteriorment assassinés tres ancianes només en cinc dies es pot explicar perquè la sensació de tenir poder sobre la vida i la mort cada cop es busca més, com si fos una addicció. Muro, però, va explicar que Vila se li tancava en banda quan intentava treure-li els veritables motius pels quals matava. “Joan Vila sap i coneix el perquè va causar les morts però no ho ha expressat”, va declarar Muro, que va remarcar que l'assassí es contradiu quan intenta explicar per què matava els ancians. Tot i que prova de mantenir la tesi que matava els ancians perquè no tinguessin una existència de patiment, en les entrevistes llargues, quan li baixen les defenses psicològiques, acaba reconeixent que les seves explicacions no lliguen amb el patiment que els causava i llavors senzillament respon: “No sé, no sé”.

El jutge instructor se'n va

Leandro Blanco Garcia-Lomas, el jutge que ha instruït la causa dels assassinats en sèrie a la Caritat des del seu començament, deixa la plaça del jutjat número 1 d'Olot, que va ser el seu primer destí, a partir de la setmana que ve. Blanco ha obtingut plaça en un jutjat d'una població valenciana, on es traslladarà juntament amb la seva companya, que actualment exercia al jutjat de Santa Coloma de Farners. L'instructor, que va haver d'assumir el difícil paper d'ordenar exhumacions a dojo per investigar les morts a la Caritat, ha muntat pels darrers dies de la seva estada al jutjat d'Olot unes sessions maratonianes per deixar la instrucció del cas pràcticament acabada. Quan abandoni el jutjat pràcticament només faltarà escoltar la declaració dels perits psiquiatres de l'Institut de Medicina Legal (IMLC) Itziar Idiàguez i Àngel Cuquerella, que estava prevista per ahir però que es va haver de suspendre i incorporar a la causa els informes d'aquests especialistes i de l'equip de seguiment que ha avaluat Joan Vila durant els cinc mesos que ha estat al mòdul psiquiàtric del centre penitenciari de Can Brians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.