Successos

TRÀNSIT

Els xocs amb animals a la Garrotxa no cessen

Un jove motorista de Santa Pau va resultar ferit dimecres en xocar contra un dels senglars que van creuar la carretera de forma sobtada

Els xocs amb cabirols i porcs a la GI-524 són habituals

Un altre accident provocat per animals salvatges, aquest cop amb un ferit, a la carretera GI-524, que uneix Olot amb Santa Pau, s'afegeix a la llarga llista de sinistres d'aquesta mena.

El darrer accident va passar dimecres al vespre, quan un motorista, un jove veí de Santa Pau, circulava d'Olot a Santa Pau i de sobte, a pocs metres de l'encreuament amb l'accés dels carros turístics de la Fageda, dos porcs senglars van creuar la carretera des del costat esquerra de la via. El noi va poder esquivar el primer dels senglars, un exemplar molt gros, però no va poder fer res per no impactar contra el cap del més petit que corria al darrere. El motorista va acabar amb la clavícula fracturada i diverses ferides per tot el cos, la moto amb desperfectes i el senglar va resultar mort.

El motorista accidentat dijous allarga encara més la llista de conductors que han patit sinistres per culpa dels senglars i els cabirols, dues espècies que la gent de la zona ja considera una autèntica plaga a la Garrotxa, que causen importants danys als conreus i ara també a la carretera. La setmana passada, una manada de porcs va creuar la GI-524 i va causar grans destrosses a un tot terreny d'un veí de Santa Pau. Fa tres setmanes, una conductora que circulava per la mateixa carretera, a l'alçada de can Bastans, es va trobar que un cabirol li va saltar literalment damunt el cotxe i li va provocar importants destrosses. Uns dies abans, un altre veí de Santa Pau també va xocar contra un cabirol a la mateixa carretera... Es poden comptar per desenes els conductors que han xocat contra senglars o cabirols a la zona. Arriba a un punt que l'amo del principal taller mecànic de la zona ja té catalogats els danys dels vehicles en funció de l'animal amb què han xocat. Els cabirols aixafen els cotxes del focus cap amunt i els senglars per sota del parafang.

I la qüestió és: qui paga els desperfectes de xocs amb senglars o cabirols? Actualment, l'assegurança de les societats de caçadors només assumeix els danys causats pels porcs si l'afectat demostra que aquell dia era dia de cacera o que la fugida de l'animal era conseqüència de l'estrès que li havia ocasionat una batuda de poques hores abans. Així i tot, el president de la Federació de Caça de Girona, Carles Dilmé, en una reunió amb pagesos i caçadors, va aportar dades que assenyalen que l'any passat una sola companyia va pagar 440.000 euros per danys dels senglars a les comarques gironines. En el cas dels cabirols la cosa encara és més complexa perquè la cacera està limitada a un nombre de caps determinats i caçadors i pagesos consideren que el responsable de la seva propagació desmesurada és el parc natural, que els va reintroduir ara fa 20 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.