Successos

Trànsit

Els senglars ja han causat 90 accidents aquest any

Les societats de caça de les comarques gironines han rebut més de trenta demandes judicials perquè paguin els danys

Els caçadors creuen que els encolomen més casos dels que toquen

Els senglars ja han provocat per sobre de noranta accidents de trànsit a les comarques gironines, segons els casos dels quals ha tingut coneixement la Federació de Caça, que, ara per ara, ha rebut ja més de trenta reclamacions judicials dels afectats perquè siguin els caçadors del vedat corresponent al lloc del sinistre els que paguin els desperfectes que els animals causen als vehicles.

Aquestes demandes judicials constitueixen un greu problema per als caçadors que, segons afirma el president de la federació, Carles Dilmé, tenen seriosos problemes per trobar companyies que els vulguin assegurar. A les comarques gironines hi ha 159 societats de caça que estan obligades a contrac-tar una pòlissa d'assegurança i algunes ja les han expulsat perquè no els podien cobrir. L'any passat, una sola companyia va haver de pagar 440.000 euros per danys causats per accidents provocats per porcs senglars. Dilmé afirma que continuen pagant molts sinistres (prop d'un milió d'euros anuals) tot i que la modificació de la llei que es va fer el 2005 estableix que la societat de caçadors de la zona on es produeixi l'accident només és responsable si en aquell moment estaven caçant, perquè la llei va deixar una “finestra” oberta perquè els jutges els puguin condemnar a ells a pagar les despeses. Es tracta d'un paràgraf del text legal que assenyala que els caçadors són els responsables de l'estat de conservació del terreny, cosa que dóna peu a incloure els animals que hi habiten. Dilmé explica que ara totes les federacions de caça estan recollint firmes per demanar que s'elimini aquest apartat. Carles Dilmé remarca que en algunes ocasions s'ha responsabilitzat els caçadors dels sinistres ocorreguts en zones de seguretat on no és permesa la caça, com ara als entorns de l'estany de Banyoles, a la C-66, on els senglars abunden i han causat molts accidents.

El president de la Federació de Caça remarca que la legislació de l'Estat espanyol és la pitjor per als caçadors davant dels accidents causats per senglars. Per exemple, a França, l'assegurança del conductor ha de pagar el senglar mort i a Portugal les despeses les assumeix l'administració. Dilmé creu que alguns accidents dels que acaben pagant els caçadors són causa també de l'excés de velocitat, fet que sempre és molt difícil de demostrar. Remarca que els accidents amb senglar solen passar en vies de circulació ràpida i no necessàriament a les zones on hi ha més població. Per exemple, diu, a la zona de Darnius i a Sant Hilari, on abunden molt els senglars, es registren molt pocs sinistres.

Un dels punts on s'ha disparat la sinistralitat per culpa dels animals salvatges (a banda dels senglars, s'hi han afegit els cabirols) és a la Garrotxa, sobretot a la carretera GI-524, que uneix Banyoles i Olot. Els caçadors, en connivència amb els pagesos, també grans afectats per les destrosses que fan els senglars als camps, han demanat mesures extraordinàries per matar més exemplars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.