Successos

POLICIAL

Troben una altra plantació de marihuana a Arbúcies

Van ser detinguts ahir tres membres més de la banda de narcotraficants que la Policía Nacional va desarticular la setmana passada a les comarques gironines

Tenien 800 esqueixos a la finca

La Policía Nacional ha arrestat tres membres més de la banda de narcotraficants que va ser desarticulada la setmana passada i que estava establerta principalment a les comarques gironines, des d'on es dedicava a la comercialització de marihuana a Finlàndia i de cocaïna a França. Els agents van detenir els darrers integrants de l'organització ahir al matí en una masia aïllada, situada en una zona boscosa entre els termes d'Arbúcies i Sant Celoni. A la finca també hi van comissar uns 800 esqueixos de marihuana. Els acusats volien fer amb aquestes plantes un gran cultiu, amb el qual calculaven obtenir 1 milió d'euros de beneficis.

En l'operació, denominada Margarita, la Policía Nacional ha tingut la col·laboració dels efectius de vigilància duanera de l'Agència Tributària i de la policia finlandesa. Segons va explicar l'inspector de la Policía Nacional Antonio Navarro Acevedo, la investigació es va començar fa sis mesos: “S'han efectuat moltes vigilàncies i seguiments. Es tractava d'una xarxa compacta, àmplia i amb els rols ben definits. Els seus integrants canviaven sovint de pis i de cotxe. Solien moure's amb vehicles de lloguer i tenien predilecció pels Audi. Portaven un tren de vida alt, ja que guanyaven més de 100.000 euros al mes amb la venda d'estupefaents.”

Els agents van arrestar la setmana passada vint components de la banda i van dur a terme una dotzena d'escorcolls. Les inspeccions van tenir lloc, entre altres municipis, a Girona, Vilobí d'Onyar, Bonmatí, Fornells de la Selva, Pineda de Mar i Anglès, on van desmantellar un garatge que havien convertit en un laboratori per a l'elaboració de la mercaderia. Dels vint traficants, setze van ser atrapats a Catalunya i quatre, a Finlàndia –almenys catorze són de nacionalitat espanyola i dos més són francesos.

A part del miler d'esqueixos localitzats ahir, la policia havia descobert anteriorment dos cultius més de la xarxa, on hi havia un total de 650 plantes de Cannabis sativa. Van decomissar, a més, 26.800 euros, 4 quilos de cocaïna, deu substàncies adulterants, balances, premses, envasadores, un quilo de cabdells de marihuana, tres automòbils –un de gamma alta–, dos revòlvers, una moto, teles, portàtils i uns trenta mòbils.

Participació en subhastes

El cap de la comissaria de la Policía Nacional de Sant Feliu de Guíxols, Àngel Camafreita, va detallar que per blanquejar els diners, l'organització invertia en la compra d'obres d'art, marfil, or i joies. Els adquirien en mercats o bé en subhastes. Una de les peces que se'ls van comissar i que crida més l'atenció és, precisament, la imatge d'una verge de marfil, valorada en uns 7.000 euros.

Per transportar la cocaïna a Finlàndia, agafaven un avió de Ryanair a Girona o a Barcelona, des d'on volaven fins a la capital d'Estònia; i, una vegada a Tallinn, agafaven un ferri cap a Hèlsinki. A Finlàndia, hi feien un o dos viatges setmanals. Ocultaven la droga en maletes i, per tal que no fos detectada, recobrien la mercaderia amb cafè líquid. La cocaïna que comercialitzaven a l'Estat francès, en canvi, els arribava de l'Equador o Colòmbia i, posteriorment, viatjaven a França en caravanes de fins a cinc vehicles –compraven la cocaïna a uns 5.000 euros el quilo i la venien a uns 35.000–. Estudiaven, a més, obrir una ruta a Alemanya per vendre-hi marihuana i, com a fet anecdòtic, en una ocasió van omplir una maleta d'enciams i pastanagues per mirar si hi havia controls fronterers al país.

S'han identificat fins a set mules (traginadors de la droga). Feien aquest paper les germanes Ana María i Tania Ruiz Cruz; Carlos Ortega Cruz i Neus Culleres Baile. La policia també va detectar dos viatges a França realitzats per José Manuel Pérez Martín, àlies Pitu; Ana María Ruiz Cruz; Francisco Javier Gutiérrez Marín, Marvin, i Marc López Bassols, Negro, per contactar amb el francès Jean Alexandre Salvatore. Rafael Baena Fuentes, Rafiki, també havia dut marihuana a Finlàndia i va ser arrestat juntament amb Marc López, que l'havia recollit a l'aeroport. Paral·lelament, Francisco Beltran Castelló, Paco, va portar droga a Hamburg i va ser detingut a l'aeroport de Girona. Els correus estarien sota les ordres dels capitostos Francisco Javier Gutiérrez Marín, Marvin; Cristian Fernández Rivero, i Pitu. I, finalment, la policia considera que els proveïdors de la cocaïna eren Nadia Chabat el Bouazzati i el seu home.

LA FRASE

L'organització obtenia 100.000 euros al mes. Els seus dirigents pagaven un sou a la resta
Antonio Lajusticia
cap del servei de vigilància duanera a Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.