Successos

prostitució

Alliberen el popular rufià romanès Viorel Jantea

La defensa manté que els indicis contra el sospitós d'esclavitzar prostitutes al Dallas són febles i que és un home arrelat perquè té casa a Vilafant i que té mitjans de vida honrats perquè és músic

Viorel Jantea, considerat el cap d'una banda de rufians que explotava sexualment a la força dones romaneses al Club Dallas d'Agullana, va sortir dilluns passat de la presó, on va entrar el febrer passat després que la Policía Nacional el detingués en el marc de l'operació Andròmeda. El titular del jutjat d'instrucció número 6 de Figueres, Alexandre Contreras Coy, va decretar el 12 d'agost la llibertat provisional de Jantea després que aquest pagués els 15.000 euros de fiança que li havia imposat, i li va exigir l'obligació de presentar-se al jutjat cada dilluns i sempre que se'l cridi. El jutge ha tingut en compte, a l'hora d'alliberar Jantea, els arguments que va esgrimir Carles Monguilod, que exerceix la defensa del sospitós de proxeneta. Monguilod va argumentar, en primer lloc, que els indicis contra Jantea que va aportar la policia en el moment de la detenció s'han anat debilitant a mesura que ha avançat la instrucció. Aquest debilitament dels indicis, que admet també la fiscalia, fa referència a la poca solidesa de les gravacions de les punxades telefòniques aportades a la causa, en les quals se sent algú que es diu Viorel parlant amb altres persones, algunes, segons interpreta la policia, dones que suposadament estaven esclavitzades per la banda que liderava Viorel Jantea. Monguilod considera que les gravacions telefòniques són nul·les perquè no es van autoritzar de forma prou fonamentada. El jutjat va desestimar decretar la nul·litat de les escoltes telefòniques, però el lletrat manté que, encara que en el judici es considerin prova lícita, no està provat que la persona que parla sigui Viorel Jantea, que no ha admès mai que sigui la seva veu l'enregistrada. I Monguilod encara hi afegeix que en el supòsit que es provés que l'interlocutor és Jantea, les converses que la policia ha transcrit no proven ni de bon tros que Viorel Jantea explotés sexualment dones contra la seva voluntat al Club Dallas d'Agullana

Transcripció equívoca

En una de les transcripcions de les converses telefòniques sospitoses es constata que hi ha algú anomenat Viorel que parla amb una dona, Madalina. “Què fa aquesta?”, pregunta Viorel. “Era allà i es va inflar fort”, li respon Madalina. La defensa considera que la transcripció pot portar a veritables equívocs i que no demostra per enlloc cap conducta delictiva. En una altra conversa entre Viorel i un tal Gabi en relació amb algú que es diu Ionut: “Ja veuràs quina pallissa li ventaré quan l'arreplegui... que em torni els diners perquè el mato, que es morin els meus fills si no”, diu Viorel a Gabi. Monguilod manté que la conversa demostra que existeix un deute, però no denota cap relació amb afers de prostitució.

I la conversa en què segons la policia Viorel Jantea amenaça una noia anomenada Madalina, la defensa la interpreta d'una manera molt diferent. “Que es morin els meus fills si no et trec... del circuït per tota la vida.” La defensa entén que, en tot cas, parla de treure algú del circuït de la prostitució i no pas d'obligar algú a prostituir-se per força. A més, es dóna la circumstància que l'esposa de Viorel Jantea es diu Madalina, i, segons la defensa, manté una relació matrimonial normal amb ell i l'ha visitat regularment a la presó, tot i que, això sí, continua exercint de prostituta al Club Dallas.

LA DATA

12.08.13
Viorel Jantea
va quedar en llibertat després d'haver passat cinc mesos a la presó.

LA XIFRA

15.000
euros de fiança
li va imposar el jutge per concedir-li la llibertat provisional.

LA FRASE

La progressió de la instrucció està generant un debilitament dels indicis contra Jantea
Alexandre Contreras
jutge d'instrucció de la causa
Les claus

MÉS Un músic lloat pels cantautors més famosos

T.S./m.t

El jutge que ha alliberat Viorel Jantea ha tingut en compte els arguments de la defensa, com el que l'arrelament que té Jantea fa improbable que eludeixi l'acció de la justícia. Per justificar l'arrelament, Monguilod va afirmar que Viorel té un domicili fix a Vilafant, i també que la seva mare, vídua, que viu a Braila, està molt delicada de salut i necessita que el seu fill la pugui visitar sovint. I també ha aportat documentació per intentar acreditar que Viorel Jantea no té necessitat de delinquir perquè té ingressos econòmics de procedència legal fruït de la seva activitat com a pianista i acordionista. La faceta artística de Jantea no s'havia revelat fins ara. En canvi, a internet, bàsicament a Youtube, hi ha un munt d'imatges de Viorel Jantea envoltat de tota la seva família i els seus amics, acompanyats de famosos cantautors de Romania. Les cançons dedicades, prèvia aportació monetària (sovint de 1.000 euros), al “germà” i “amic” Viroel són manele, típiques del país, una barreja de les cançons tradicionals dels lautari amb ritmes turcs, grecs, i fins i tot àrabs. Lloen la figura de Jantea, les seves filles, la seva mare...”Tant de bo tothom faci el que has fet tu!”, li canten. Les més destacades són dedicades a Jantea per Adrian Copilul Minune (Adrian, el Nen Meravella) –un de molt baixet, considerat el rei de les manele a Romania–, i per un altre cantautor també molt popular a Romania: Dorel de la Popesti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.