Successos

Operació contra l'espoli del mar

La Guàrdia Civil ha detingut deu persones després de trobar-los peces arqueològiques

L'operació s'ha dut a terme a la Costa Brava i a Menorca

Els vaixells d'Argo Maris tenen una sofisticada tecnologia

Una operació de la Guàrdia Civil denominada Circinus (del nom llatí d'un compàs marí per a la navegació) ha acabat amb el comís de prop de dues-centes peces arqueològiques extretes del fons del mar, la detenció de 10 persones i la imputació de dues més acusades dels delictes de danys al patrimoni cultural, furt, apropiació indeguda i falsificació. S'han immobilitzat temporalment, a més, dues embarcacions: el Bon Geni i el Bon Pigall, de la fundació Argo Maris, amb seu a Terrassa i dedicada a l'exploració i la investigació submarina.

La investigació va començar el juny del 2010 a partir de la denúncia d'un extreballador d'Argo Maris que va indicar que des de la fundació extreien peces arqueològiques i les repartien fora del control de l'administració, fent cas omís del que marca la legislació, ja que els jaciments arqueològiques són patrimoni cultural. Durant tres anys, la Guàrdia Civil, que va mobilitzar agents de la UCO (unitat central operativa) de Madrid, els GEAS (grup d'especialistes en activitats subaquàtiques) i els serveis marítims de Girona, Barcelona i les Balears, va fer un seguiment de les activitats d'Argo Maris i va arribar a la conclusió que van espoliar jaciments arqueològics, alguns dels quals van conèixer a través de la informació de pescadors. Actuaven, doncs, sense permís de les autoritats, i els agents van demanar al jutjat d'instrucció número 1 de la Bisbal d'Empordà, que ha dirigit la investigació, fer 14 escorcolls a domicilis, empreses i locals on es guardaven les peces espoliades. Els registres es van efectuar el 17 de setembre a la seu de la fundació Argo Maris a Terrassa i a Mataró, i als domicilis i empreses del seu president i fundador, Josep Quera Martí, que és un dels detinguts juntament amb la seva dona, Neus Abad Soler. També van ser escorcollats els vaixells que utilitza habitualment Argo Maris: El Bon Geni, atracat al port de Mataró i el Bon Pigall, amarrat al port de Roses.

A les comarques gironines es van inspeccionar uns locals d'un pescador del Port de la Selva, Jordi Bosch Bofill, un dels arrestats per possessió de peces arqueològiques. També es va escorcollar can Mauri, una masia de Regencós que funciona com a casa de turisme rural, on va ser detingut un altre dels implicats: Ramon Raventós Blanc. I a Roses es va registrar un local vinculat a Guillem Xifre Camps, un bussejador que regenta un centre de busseig a l'Escala i que també consta com un dels arrestats per l'espoli submarí. Han estat imputats, també, un arqueòleg amb domicili a Girona, Xavier Aguelo Mas, i la veïna de Begur María Ángel Gómez Lamana.

La resta d'escorcolls i detencions es van practicar en diverses poblacions de Menorca, ja que va ser en aigües d'aquesta illa on se suposa que els membres d'Argo Maris van fer moltes de les espoliacions a derelictes submarins. A la localitat des Mercadal van ser arrestats Fèlix Ripoll Moll, Pere Massó Bachpol (que regenta una immobiliària) i Fernando José Contreras Rodrigo, que ha publicat llibres sobre arqueologia a Menorca. A Maó va ser detingut Domingo Martínez Reynes, i a Barcelona, Sergi Quesada Ardany.

Després dels escorcolls als locals vinculats amb els sospitosos, la Guàrdia Civil va decomissar prop de dues-centes peces arqueològiques procedents d'èpoques molt diferents: romanes, fenícies, i també dels segles XVIII i XIX, segons va exposar ahir el comandant de la UCO, Jesús Gálvez, que es va ocupar de presentar l'operació davant dels mitjans de comunicació a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Entre les peces que han estat recuperades hi ha un circinus que encara funciona i que ha donat nom a l'operació.

14
escorcolls
ha dut a terme la policia en locals vinculats amb els implicats en l'espoli.

LES XIFRES

3
anys
fa que la Guàrdia Civil controla les activitats de la fundació Argo Maris.
3.000
metres
és la profunditat a què podien explorar els vaixells dels detinguts.
10
detencions
i dues imputacions s'han fet entre Catalunya i Menorca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.