Successos

salut

El PSC demana que es faci el pla per prevenir els suïcidis

La diputada Marina Geli recorda que hi ha un mandat del Parlament perquè el govern elabori, aquest any, un programa d'aquestes característiques per a tot Catalunya

La diputada del PSC al Parlament de Catalunya Marina Geli mana la pressa al govern català perquè tiri endavant l'elaboració d'un pla territorialitzat de prevenció del suïcidi, tal com preveu la proposta de resolució que el ple del Parlament va aprovar en l'últim debat de política general. Geli ha demanat que s'agiliti aquesta pla l'endemà que aquest diari fes públic que el nombre de persones que l'any passat es van suïcidar a les comarques gironines (70) va superar el de víctimes mortals per accident de trànsit (58). “El suïcidi és una mort evitable com ho són els accidents de trànsit. El diagnòstic precoç dels trastorns mentals és equiparable a la resta de malalties prevalents, com el càncer o les malalties coronàries o cerebrals”, argumenta l'exconsellera de Salut, que recorda que la “crisi comporta més desigualtats socials i agreuja la salut mental de les persones”. Marina Geli creu que l'elaboració del pla de prevenció ha d'estar liderat per la xarxa d'atenció primària i la xarxa de salut mental comunitària. Segons dades del PSC, el nombre de morts per suïcidi a les comarques gironines s'ha incrementat en prop d'un 23% del 2005 al 2012 (de 57 s'ha passat a 70) i la xifra de morts provocades per accidents de trànsit ha disminuït en un 47% en el mateix període de temps, ja que ha passat de 108 a 57. Aquesta tendència és la mateixa a tot Catalunya.

LA XIFRA

23
per cent
és l'increment que s'ha registrat en el nombre de suïcidis des del 2005 fins al 2012 a la demarcació.

Els suïcidis no cessen i els Mossos n'eviten un a l'AP-7

Els últims dies s'han detectat tres casos més de persones que s'han suïcidat a les comarques gironines. És el cas de la dona de 91 anys que es pressuposa que es va llançar daltabaix del cingle de Castellfollit de la Roca, el d'un noi de 19 anys que es va precipitar des del balcó d'un tercer pis a Girona i també el d'un empresari de la construcció amb problemes econòmics que es va penjar.

La setmana passada, però, els Mossos van salvar la vida a un suposat suïcida que caminava per l'autopista AP-7 a l'altura d'Aiguaviva tot esquivant els vehicles que hi circulaven. A més, duia una garrafa de gasolina i un encenedor i anava amenaçant de calar-se foc. Quan van aconseguir apartar-lo de la carretera, els Mossos el van traslladar al psiquiàtric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.