Successos

Fiança per a tot el govern de Vila-seca pel cas Innova

El jutge demana 280.000 euros a l'alcalde, els regidors i l'arquitecte Jorge Batesteza per delictes vinculats al nou CAP

Els acusa de fer processos irregulars per influir al departament de Salut

Fiança de 280-000 euros per a l'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet (també president de la Diputació de Tarragona i home fort de CiU a la demarcació), sis regidors més del seu govern el mandat passat i l'arquitecte Jorge Batesteza. Aquesta és la petició del jutge titular del jutjat d'instrucció número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, després d'aixecar el secret de sumari d'una de les peces del cas Innova, la número 8, que fa referència a les presumptes irregularitats comeses en la construcció del nou CAP de Vila-seca entre els anys 2007 i 2010.

En l'auto que es va fer públic ahir, el jutge detalla el procediment i tota la documentació referida als treballs de supervisió pels quals Batesteza va cobrar 68,715 euros en la construcció del CAP, i conclou que el consistori vila-secà va trossejar les seves tasques en cinc contractes per eludir la convocatòria d'un concurs públic i poder adjudicar-ho directament a l'arquitecte. A més, considera que van contractar Batesteza amb l'objectiu d'influir al Departament de Salut (l'arquitecte hi havia estat gerent d'infraestructura i cap de recursos físics) per tal d'agilitzar els tràmits.

Segons el jutge, es tracta d'una forma de treballar en què intervenen també factures i documents falsos i que segueix la mateixa estructura d'un altre dels casos vinculats al cas Innova, el de la col·laboració de Batesteza en la construcció del nou Hospital de Reus.

El jutge afegeix també com a imputat a l'arquitecte municipal entre els anys 2008 i 2010, Rafael Bertrán. Els nou imputats estan acusats de presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons, tràfic d'influències, blanqueig de capitals omissió del deure de perseguir delictes i falsedat documental.

Els indicis que Batesteza, contractat formalment per cinc tasques de supervisió de diferents fases del projecte, va fer servir els càrrecs exercits al departament de Salut per agilitzar el projecte vila-secà fan també que el jutge reclami al Director del Servei Català de Salut que li remeti el conveni signat el 2006 amb l'Ajuntament de Vila-seca per a la millora del servei sanitari al municipi, així com aclarir la intervenció de Batesteza en el projecte durant el seu treball com a gerent d'infraestructures a Salut. El magistrat, de fet, adverteix d'una possible incompatibilitat en la contractació de Batesteza, i assenyala la contradicció entre les certificacions emeses sobre la feina de Batesteza a Vila-seca. L'auto també fa un requeriment a l'empresa executora de les obres COMSA, perquè aclareixi perquè va pagar 177.000 euros a l'arquitecte.

L'Ajuntament de Vila-seca, en un comunicat, va dir que “discrepa profundament” de la interpretació feta pel jutge i sosté que s'ha treballat sota els principis de “rigor i transparència”. El consistori posarà a partir d'avui a disposició dels ciutadans tot l'expedient i alerta que la seva tramitació fins i tot va permetre un estalvi de 731.671,24 euros respecte les previsions inicials en les obres del CAP..

Correus i factures corregides

L'auto detalla contradiccions i indicis, basats sovint en documentació trobada a casa de Batesteza i a la seva empresa, BBATS. El jutge s'exclama que se'l contracti per supervisar la redacció del projecte bàsic “vint-i-vuit dies” després que aquest projecte bàsic s'hagi aprovat, i recorda les declaracions de l'arquitecte en què reconeix que l'Ajuntament li va suggerir dividir el contracte, mentre que els redactors del projecte van dir que ell es va incorporar tard. La relació de l'arquitecte com a interlocutor amb Salut és clara en correus electrònics:“Tu pots aconseguir el vistiplau de Salut”, li diu l'arquitecte municipal, el mateix que emet una certificació en què parla de treballs fets per BBATS abans fins i tot que aquesta es constituís. A casa de Batesteza fins i tot es troba una factura amb l'anotació “No serveix, es fa nova amb nova data” per fer-la anterior a un informe de Salut, segons el jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia