Successos

Apareix el tercer lladre de Bordils i en busquen més

El jutjat empresona Manuel Pérez, el llogater del mas que va disparar contra els intrusos que van morir a trets

Queda en llibertat Juan Molina, que va ajudar a carregar els cadàvers a la furgoneta

Manuel Abenza Quer, el pare d'una de les víctimes del tiroteig de Bordils que també era a l'escenari del doble crim i que es pressuposa que és qui va fer una trucada per alertar dels fets al mas Pibernat, va anar ahir als Mossos d'Esquadra per donar la seva versió. També haurà de respondre de les possibles imputacions de la seva presència la nit de dimarts a la casa, on se suposa que els membres de la família Abenza anaven a robar plantes de la marihuana que cultivava Manuel Pérez López, el llogater que va disparar. El testimoni d'Abenza podria ser clau per aclarir el succés, després que els inquilins de Can Pibernat hagin assegurat que Manuel Abenza Pablo, fill de Manuel Abenza Quer, va morir accidentalment i que el seu oncle, Miquel Ramírez Pinto, va ser tirotejat per Pérez en defensa pròpia. Des d'un primer moment, es va sospitar que els dos homes trobats morts dins d'una furgoneta no havien anat sols al mas, perquè en la trucada que van rebre els Mossos ja es veia que la feia algú que havia estat molt a prop a l'hora dels trets. Però ara tot indica que no eren només tres els homes que es van presentar a la casa on habitaven Pérez i Molina, i s'està buscant encara un quart còmplice, que de moment els Mossos no han localitzat.

El jutjat dóna per bo que els homes que van acabar morts tenien el propòsit de robar marihuana al mas i que hi anaven armats amb una retallada, tal com afirmen els sospitosos del crim. A les butxaques de les víctimes, els van trobar munició del calibre de l'escopeta retallada i Ramírez tenia antecedents per robatoris. Havia format parella amb Manuel Abenza Quer en un intent de robatori que van perpetrar a l'oficina de La Caixa d'Amer que va acabar frustrat pels Mossos, quan ja havien fet un forat per poder accedir a l'oficina. Manuel Abenza Quer també havia estat condemnat per l'atracament el 2003 en una oficina de Caixa de Girona de Llanars, d'on es va endur un botí de 12.000 euros.

Manuel Pérez i Juan Molina van passar ahir a disposició del jutjat d'instrucció número 1 de Girona. El jutge va decretar presó per un delicte d'homicidi i un altre d'assassinat per a Pérez, que va admetre que havia disparat una de les seves escopetes, i va deixar en llibertat provisional sense fiança Juan Molina, que nega haver empunyat cap arma i que està imputat només com a encobridor per haver ajudat a carregar els dos cadàvers a la furgoneta, que van abandonar quan se'ls va encallar en un fangar mentre s'adreçaven cap al riu Ter. La versió de Pérez, defensat per Carles Monguilod, coincideix amb les pericials, perquè el tret que tenia Manuel Abenza es correspon a l'impacte d'un projectil del calibre 16, compatible amb l'escopeta de canons retallats que es va trobar a la casa, que segons els inquilins diuen els assaltants i que es va disparar per accident mentre forcejaven. Les ferides –una de mortal de necessitat i l'altra no– que tenia Miquel Ramírez al cos també encaixen amb l'escopeta del calibre 12 que Pérez reconeix que va disparar en tres ocasions. Però el jutge, en aquest cas, considera que la perícia amb què Pérez, que ja havia disparat dos trets –un dels quals no va tocar Ramírez i l'altre només el va ferir–, va tornar a carregar l'escopeta i va disparar el tercer tret, que va resultar el mortal, demostra que va actuar amb prou clarividència per ser acusat d'assassinat. Ell relata que tenia molta por perquè pensava que hi havia més gent a part dels dos homes. Un temor de ser víctima de revenja per part dels familiars dels morts que va demostrar quan els Mossos el van anar a detenir (els va demanar que demostressin que eren policies abans d'entregar-se) i que ahir va tornar a expressar davant del jutge, que va acordar que se sol·licités al centre penitenciari que adopti les mesures necessàries per protegir-lo i que s'assegurin de dispensar la medicació que ha de prendre a diari per una greu malaltia que pateix. Pérez, que havia regentat una empresa d'obres, era gran aficionat a la caça. En total, els Mossos van requisar al mas set armes: l'escopeta retallada, la de canons superposats que va disparar, tres escopetes de cacera més, un rifle que tenia amb llicència i un altre rifle per al qual no tenia llicència i que diu que es va trobar a la casa quan la va llogar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia