Successos

Un foc a Girona fa evacuar 150 veïns i amenaça les Gavarres

El foc crema unes 30 hectàrees de vegetació forestal i afecta set habitatges

Un veí va resultar afectat pel fum i un bomber va haver de ser atès d'un cop de calor

Es tracta d'una zona on gairebé cada any hi ha algun foc

Una setantena de dotacions terrestres i quinze mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat i de les ADF van treballar ahir en un incendi que es va declarar al barri de la Font de la Pólvora i que va amenaçar en alguns moments de saltar a les Gavarres. El foc es va declarar quan faltava poc per a les quatre de la tarda, al carrer Hortènsia, molt a prop del cementiri. En total, després d'hores de lluita contra l'incendi, segons l'última valoració d'ahir al vespre, les flames van cremar unes 30 hectàrees de vegetació forestal i van obligar a desallotjar unes 150 persones dels barris de Torre Gironella, Torre Alfons XII i Sant Daniel. A la resta dels veïns d'aquestes urbanitzacions properes a la zona de l'incendi se'ls va demanar el confinament. Segons la direcció general de Protecció Civil, es va habilitar per als desallotjats el pavelló de Vila-roja i també una sala de l'hotel AC Palau de Bellavista. I, posteriorment, també es va habilitar l'institut Jaume Vicens Vives, que és al carrer Isabel la Catòlica, per acollir aquestes persones. Però finalment, segons fonts de l'Ajuntament de Girona, els desallotjats van ser traslladats a l'escola Annexa, on es va habilitar tot el necessari perquè, si quedessin alguns desallotjats, poguessin passar allà la nit. Però, segons els bombers, ahir ja podien tornar tots a casa.

Les flames també van afectar set habitatges, dos dels quals van quedar força malmesos. Els altres aparentment només van tenir danys a la façana. Es tracta d'habitatges que no són de residència habitual. Pel que fa a les afectacions personals, durant l'extinció de l'incendi va resultar ferit un bomber, d'un cop de calor arran de les altes temperatures, i un veí, que va haver de ser atès per intoxicació de fum.

El lloc de l'incendi es tracta d'una zona on pràcticament cada any hi ha algun incendi per aquesta època, però tan sols se'n recorda un, que es va declarar fa quatre anys, que fos tan violent com el d'ahir. És per això que molts veïns de la zona van lamentar que es tornés a repetir la història i van insistir que cal un esforç de les administracions en matèria de prevenció per desbrossar i netejar el sotabosc.

L'incendi va provocar moments de tensió, ja que la marinada que casualment bufava a la zona va fer córrer les flames, que es van dirigir a la zona de la vall de Sant Daniel en direcció al barri de Montjuïc. Fins i tot es temia que les flames arribessin a una zona més frondosa i afectessin les Gavarres. Però afortunadament, a quarts de set de la tarda, els serveis d'extinció ja van poder encerclar el foc. De fet, els últims esforços per tenir-lo controlat es van centrar a la zona del barranc de Galligants.

S'investiguen les causes

Pel que fa a les causes de l'incendi, els Agents Rurals ja van començar a treballar ahir en la investigació, però a hores d'ara no n'ha transcendit res. Només se sap que va començar al marge del cementiri, però de moment ahir ningú va voler arribar a conclusions precipitades.

Des dels Bombers de la Generalitat i Protecció Civil demanen a la població que mantingui les màximes precaucions pel gran risc d'incendi que hi ha en qualsevol punt del mapa gironí. “Tenim un entorn forestal molt vulnerable, i demanem que tothom hi col·labori”, era la crida del director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés. En aquest sentit, va recordar la “sort” que va hi va haver ahir que no va haver cap més incendi, i per tant es va poder atacar amb tots els mitjans.

Crida a extremar la precaució

L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, va agrair el gran esforç que van fer els serveis d'emergència perquè van evitar “un sinistre de majors conseqüències”. També va destacar que s'hi haguessin destinat molts mitjans, i que això podria ser que no es pogués fer un altre dia. Així mateix va fer una crida “molt intensa” perquè la ciutadania “extremi les mesures de precaució”, i encara més si l'incendi es va iniciar per alguna causa negligent, indicava l'alcalde. Puigdemont recorda que quan van accedir a l'alcaldia fa quatre anys hi va haver un altre foc que “els va fer encendre totes les alarmes perquè és una zona on viu molta gent”.

En aquest sentit va incidir en la importància de la neteja i el desbrossament de les zones forestals. També va destacar l'actuació del nou equip de Protecció Civil de Girona, que ahir es va estrenar en el foc que es va originar a la Font de la Pólvora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia