Successos

medi ambient

Les pluges eleven al 80% les reserves d'aigua dels pantans

La previsió de més precipitacions i l'arribada a cotes baixes de l'aigua de les capçaleres dels rius manté l'alerta

La CHE avisa que la neu acumulada a les muntanyes més altes repercutirà en un increment dels cabals

La Direcció General d'Emergències i Protecció Civil informava ahir a la tarda que mantenia vigent l'avís del pla Inuncat en fase de prealerta davant la previsió que forts episodis de pluges poguessin afectar tot el sector nord-oest de Catalunya. A aquesta previsió s'hi suma el fet que l'acumulació d'aigua que hi ha a les capçaleres dels rius anirà baixant cap a cotes més baixes, i tot plegat obre la possibilitat d'episodis de riuades. De fet, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) informava ahir que les pluges de les últimes hores han omplert els embassaments de la conca de l'Ebre fins al 80% de la seva capacitat. Continua essent un nivell sensiblement inferior al que hi havia l'any passat per aquestes dates, però es preveu que aquest volum d'aigua incrementi durant els dies vinents pels nous episodis de pluja que hi ha previstos fins al cap de setmana.

Plourà sobre mullat perquè, segons el Meteocat, la distribució de la precipitació acumulada mostra un màxim molt marcat a l'àrea del Pirineu i Prepirineu. El vent del sud, humit i relativament càlid, ha incidit de manera perpendicular a la serralada, fet que ha afavorit l'ascens de l'aire i la formació de nuvolositat. Als rius, l'impacte més important el rep la conca catalana de l'Ebre.

Talls al voltant del riu

A Balaguer va ser necessari, ahir, tallar els accessos a vehicles als voltants del riu Segre com a mesura de precaució. L'augment de cabal del riu va motivar-ne el tall, tot i que l'alcalde, Jordi Ignasi Vidal, va voler assegurar que no hi ha cap motiu per a la “preocupació”.

El tall dels accessos busca evitar que la gent aparqui en determinades zones i que després, en cas de possibles avingudes, hi hagi problemes per localitzar els propietaris dels vehicles per instar-los a una ràpida retirada. L'accés a peu a la zona de la canalització sí que és possible, i no hi ha cap restricció en aquest sentit.

En només 24 hores, el cabal del Segre al seu pas per la ciutat va passar de poc més de 8 metres cúbics per segon a superar els 55 metres cúbics per segon. El desembassament dels pantans de la Noguera Pallaresa són en gran part els responsables d'aquest augment sobtat.

D'altra banda, la cota de neu ha baixat aquests dies fins a situar-se entre els 2.200 i 2.000 metres. A l'estació d'Espot va caure gairebé mig metre de neu nova a la cota 2.519, i a Boí (cota 2.535) hi van caure 29 centímetres.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha calculat que als Pirineus encara hi ha neu acumulada suficient per aportar 1.032 hectòmetres cúbics d'aigua als diversos afluents de l'Ebre. Aquesta xifra doblaria la mitjana dels últims cinc anys, que se situa en 494, i és clarament superior a la de l'any passat (405). Tan sols al 2010 es va registrar una situació similar.

LA XIFRA

83,5
per cent de capacitat està el de Canelles. Pertany a la Noguera Ribagorçana i és el més gran del país.

LA FRASE

S'ha actuat com a mesura de precaució, però no hi ha cap motiu per a la preocupació
Jordi Ignasi Vidal
Alcalde de Balaguer

Situació “molt greu” a Baiasca

Els veïns de Baiasca, al Pallars Sobirà, alerten que la caiguda de pedres a la carretera no s'atura i demanen una solució provisional per minimitzar els riscos per a la gent que hi circula. Després de l'esllavissada que va obligar a tallar la carretera unes hores la matinada del dimarts, ahir els veïns van haver de retirar ells mateixos les pedres del mig de la carretera per poder anar a treballar.

Josep Fillet, president de l'EMD de Baiasca, exigeix una solució que vagi més enllà de retirar amb una màquina les pedres quan cauen. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, ha reconegut que la situació “és molt greu” i hi ha afegit que les possibilitats amb els recursos que tenen “són molt reduïdes”.

Sibís fa una comparativa per explicar la greu situació financera de la qual disposen per a la xarxa de carreteres comarcals i diu que la Diputació té per invertir en carreteres una mitjana de 6.000 euros per quilòmetre i any, i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà en té 100. El Consell gestiona uns 300 quilòmetres de xarxa de carreteres i disposa d'un pressupost de 30.000 euros. El president del Consell Comarcal reconeix que amb aquesta partida només poden trobar solucions que són pedaços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia