Successos

El primer foc greu de l'estiu castiga la Riba i Alcover

Les fortes ràfegues de vent de fins a 80 quilòmetres per hora van atiar les flames de manera virulenta i anit havien cremat prop de 400 hectàrees

Hi han treballat vuitanta-vuit dotacions dels bombers

Primer foc greu de l'estiu a les comarques tarragonines quan encara no ha començat la calor. El foc es va declarar ahir, cap a les dues del migdia, al terme municipal de la Riba (Alt Camp) i després d'arrasar prop de 400 hectàrees de massa forestal i vegetació, encara es mantenia actiu en el moment de tancar l'edició. Vuitanta-vuit dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat treballaven en l'extinció de l'incendi i també hi van intervenir onze helicòpters bombarders i un helicòpter de comandament, a més de dos avions del Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí procedents de Saragossa.

El perímetre del foc, que anit havia adquirit una forma oval, passant de la Riba a Alcover i després encerclant novament la Riba i també Picamoixons, continuava sense poder ser controlat i, a més, amb la posta de sol els mitjans aeris van haver d'abandonar la zona.

El punt d'inici es va localitzar molt a prop de la carretera, al quilòmetre 2,5 de la TV-7044, i es va propagar tan de pressa que de seguida es va haver de tallar la carretera C-14 entre Alcover i Vilaverd. Prèviament, s'havia desallotjat una setantena d'adolescents que estaven de colònies als campaments dels Almogàvers i dels Massets i que van ser traslladats a Farena, a 12 quilòmetres de la Riba, on han passat la nit, proveïts de queviures.

Les condicions meteorològiques adverses, amb fortes ràfegues de vent de component entre nord i nord-oest que van bufar amb cops d'entre 70 i 80 quilòmetres per hora, segons va enregistrar el Centre Meteorològic de l'Alt Camp, van atiar les flames i cap a mitja tarda es va haver de tallar la circulació de trens de la línia d'alta velocitat a la zona de la Riba, segons van informar els bombers. També va quedar interromput el servei de la línia convencional entre Montblanc i la Plana de Picamoixons.

L'alcalde de la Riba, Joan de la Puente, va seguir de ben a prop l'evolució del foc des del primer moment. “No hi ha perill per a la població, però sabem que ens espera una nit llarga. Els nens que passaven les colònies aquí han estat desallotjats així que s'ha declarat el foc”, declarava el batlle des de la deixalleria de Vilaverd, on es va instal·lar el centre de comandament d'emergències del sinistre.

Pluja de cendra

L'espessa i àmplia columna de fum es podia observar des de diferents punts de la comarca i la cendra, empesa pel vent, va arribar fins a Valls, on durant les primeres dues hores posteriors a la declaració del foc el fum va arribar a tapar el sol.

L'alcalde d'Alcover, Anton Ferré, va ser informat via telefònica del succés, quan tornava amb el TAV de Madrid. Precisament el batlle alcoverenc i diputat va ser un dels afectats per la interrupció del servei de ferrocarril i va haver d'acabar el viatge a Lleida, des d'on va continuar el trajecte per carretera. “Quan el foc ha arribat a Alcover ha passat per la zona del Puig del Marc, que ja s'havia cremat fa set o vuit anys i no hi havia gaire vegetació”, explicava Anton Ferré.

Indústries desallotjades

La magnitud del foc també va obligar a desallotjar preventivament dues naus de la paperera de Picamoixons, l'empresa Newhart, a més de la urbanització Roques Vermelles i la urbanització Mas Gassons. La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) va activar de forma preventiva, a les set de la tarda, en fase d'alerta, el Plaseqcat (Pla d'Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya) per la presència d'una indústria química –Alcover Química SL–, especialitzada en colorants per a les indústries d'adobats, situada al municipi d'Alcover (Alt Camp) i propera a l'incendi forestal de la Riba. En el moment de tancar aquesta edició els mitjans aeris ja no podien participar en les tasques d'extinció a causa de l'absència de llum solar. La intensitat del vent havia baixat, però l'avanç del perímetre seguia sense poder ser controlat. Tota l'àrea de la Riba i d'Alcover ha estat fortament castigada pels incendis en les últimes dècades i s'hi han hagut de fer diferents processos de repoblació.

El foc obliga a tallar la C-14, TAV i regionals

A un quart de cinc de la tarda d'ahir es va haver de tallar la carretera C-14 al quilòmetre 28, entre Alcover i Vilaverd, i el trànsit es va haver de desviar per l'N-240 i el coll de Lilla. Una hora abans, a les tres, ja s'havia hagut de tallar la carretera local TV-7044 entre la Riba i Farena, prop de la qual va començar l'incendi. Totes dues romanien tallades ahir a primera hora de la nit. A més, i a petició dels bombers, a tres quarts de cinc es va interrompre la circulació de trens tant a la línia convencional com a la d'alta velocitat, que travessen l'estret de la Riba, ja que s'hi va tallar el corrent elèctric per permetre les tasques d'extinció i garantir la seguretat dels equips d'intervenció i de les mateixes circulacions ferroviàries. El tram entre l'estació del Camp de Tarragona i Lleida, així, va haver de ser cobert amb un servei alternatiu format per 40 autobusos, amb unes 2.000 places en total, per donar servei als 1.771 viatgers en trànsit que va afectar. Als 3.000 viatgers que encara no havien emprès el viatge també se'ls oferia la possibilitat de tornar-los els diners o canviar-los el bitllet de dia. Pel que fa als regionals, n'hi va haver quatre d'afectats (dos per sentit, entre Lleida i Barcelona) i els passatgers van haver de ser traslladats en un servei per carretera entre Montblanc i Reus, i Montblanc i Valls, que van tenir retards de fins a dues hores. En tancar aquesta edició la circulació no s'havia normalitzat. Renfe n'informa a les estacions, telèfons i web.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.