Administracions

Tomben de nou la taxa d’escombraries a Torroella en habitatges turístics

L’Ajuntament, que ja havia perdut en primera instància, anuncia recurs de cassació al Suprem

Ja havien impugnat l’increment adduint que era “desproporcionat”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona del setembre del 2021 que donava la raó a diversos propietaris d’habitatges d’ús turístic del municipi de Torroella de Montgrí en la seva petició d’anul·lació de l’ordenança fiscal que validava l’augment de la taxa d’escombraries per als habitatges d’ús turístic del municipi.

Aquesta sentència favorable del TSJC no és encara ferma, atès que admet un recurs de cassació davant la instància superior, el Tribunal Suprem. Consultat per aquest diari, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, per la seva banda, va ratificar que presentarien recurs contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia. “No estem d’acord amb la sentència i, òbviament, presentarem un recurs de cassació”, va confirmar ahir l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí. L’Ajuntament té fins al dia 14 d’aquest mes de juny per preparar i presentar el recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

L’alcalde Colomí manifestava ahir mateix que la sentència assenyalava la memòria economicofinancera de la taxa “i no l’acord mateix”. El document es “limita” a assenyalar “el cost previsible per a la realització del servei i els ingressos que es preveuen recaptar amb la taxa, fixant el tipus de quota tributària pel tipus d’activitat, però no hi apareixen els criteris pels quals es determina aquest increment”.

La taxa, aprovada a finals del 2020, es va incrementar i, entre altres canvis, inscriu els habitatges d’ús turístic (HUT) dins la categoria d’“establiments comercials i industrials”, fet que representa un increment considerable de l’import dels rebuts per aquest concepte.

L’ATA recorda que els apartaments turístics “no són establiments, ni locals comercials ni indústries”. Per això, els residus que poden generar són similars als que genera un habitatge residencial.

LA XIFRA

2.736
habitatges
d’ús turístic s’han vist afectats per l’increment.

LA DATA

09/2021
Sentència.
La primera sentència favorable als denunciants és d’aquest mes.

LA FRASE

No estem d’acord amb la sentència i, òbviament, presentarem un recurs de cassació
Jordi Colomí
ALCALDE DE TORROELLA I L’ESTARTIT

Caldria el retorn amb interessos

La decisió del contenciós administratiu, confirmada ara pel Tribunal Superior de Justícia, obligaria l’Ajuntament de Torroella de Montgrí a retornar, amb interessos, l’import pagat pels propietaris d’habitatges d’ús turístic (HUT) del municipi com a taxa d’escombraries.

La sentència recull, així mateix, que l’Ajuntament va reconèixer haver fixat l’augment de la taxa sense tenir tota la informació sobre els HUT als quals prestava el servei de recollida d’escombraries i que es va comprometre a fer-ne un nou càlcul i retornar els imports corresponents un cop tingués aquesta informació. El tribunal entén que aquest reconeixement significa de facto que l’actuació del consistori no s’ajustava a dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona