Administracions

Blanes fa un gran centre de formació professional dual

Vol ser un estímul per lluitar contra el fracàs escolar

Tindrà, entre d’altres, estudis en construcció i sociosanitaris

Costarà 2,4 milions d’euros

L’escola Carles Faust, on es vol fer, feia 20 anys que era tancada

L’Ajuntament de Blanes donarà un nou ús a l’antiga escola Carles Faust per crear-hi una escola de referència, local i comarcal. Un gran centre de formació professional dual, apostant per estudis com ara la construcció, els graus sociosanitaris, l’electrònica aplicada a maquinària i la jardineria.

Aquest cendre es va construir el 1970, però ja fa dues dècades que és tancat. Estem davant un espai de 1.296 m² que, i segons l’alcalde, Àngel Canosa (ERC), ha de ser “no només un instrument educatiu per enfortir la formació, lluitar contra el fracàs escolar i recuperar alumnes, sinó un referent a la comarca”.

El projecte costarà 2,4 milions d’euros, de què 1,7 provenen dels fons europeus i la resta, 700.000 euros, els aporta l’Ajuntament. L’any i mig de la covid-19 ha alentit tràmits, però ja es tenen els projectes en marxa per d’aquí a poc temps treure a licitació les obres de millora de la coberta: “El projecte avança amb pas ferm”, explica Canosa, que destaca la importància de tenir aquest equipament per la rellevància de la formació i, especialment, de disposar d’“una eina potent” que sigui un element per fer que els joves – o gent de totes les edats– tinguin interès per aprendre un ofici: “Nosaltres, ens ho creiem; creiem que cal apostar per la formació i en això estem treballant. Aquest és un dels nostres compromisos.” Canosa explica que s’ha parlat amb la Unió d’Empresaris de la Construcció, que està interessada a posar a Blanes un espai formatiu. És un primer pas important. Sense oblidar, segons l’alcalde, les professions vinculades a les energies alternatives.

Canvi de rumb

Fa una dècada, el govern d’aquell moment plantejava fer a l’escola Carles Faust un equipament sociocultural, però l’alcalde actual cerca fer-hi un gir “cap a la formació professional dual, en col·laboració amb entitats, empreses i el servei local d’ocupació”.

L’enfocament de la rehabilitació de l’edifici es vertebra en tres punts: millorar el comportament climàtic, resoldre la mobilitat i l’evacuació i la funcionalitat. Tot això, innovant en solucions energètiques i constructives, com ara reduir el consum anual d’energia primària no renovable o apostar per materials de baix C02.

Les actuacions, segons explica Canosa, se centraran en una millora energètica, perquè l’edifici és molt antic. L’estructura de l’escola, en forma de L, és de dos volums, un de dos pisos, on hi ha les aules, i el segon de planta baixa, on hi havia el gimnàs. El projecte preveu intervenir a les façanes, substituint algunes finestres per balconeres i elements de protecció solar a les façanes, i millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques, per exemple, substituint el sistema de calefacció. Un altre element clau, segons Canosa, és la rehabilitació integral, ja més funcional, amb un ascensor i una escala d’emergència.

LES XIFRES

1.296
metres quadrats
fa l’antiga escola Carles Faust, abandonada des de fa més 20 anys i que ara es vol rehabilitar.
2,4
milions d’euros
és el cost del projecte, de què ja està a punt de sortir a licitació la coberta de l’edifici.
700
mil euros
aportarà l’Ajuntament de Blanes. La resta provenen dels fons europeus de recuperació.

“Volem apostar per una formació real i efectiva”

Joan Trillas

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa (ERC), explica que cal oferir unes formacions que vagin més enllà d’ensenyar a “fer un currículum”. Per Canosa, cal que siguin realment efectives per trobar feina. I, el més rellevant, que engresquin a continuar estudiant o a recuperar els estudis.

Més de 1.290m² poden donar per molt. Quin és l’esperit que impulsa el que ha de ser el nou centre de formació a l’antiga cscola Carles Faust?
Aquest espai abandonat ens ha de servir, amb la seva recuperació, per lluitar contra el fracàs escolar i contra l’absentisme i per recuperar aquelles persones que, pel motiu que fos, van abandonar els estudis i ara volen tenir una formació, posant al dia l’expedient acadèmic. Aquests ítems, per nosaltres, i com a equip de govern, són claus.
I aquesta aposta formativa en què consistirà?
En la formació professional dual, però apostant per nínxols formatius que tenen una gran rellevància i són o seran motors. Per exemple, la construcció; però quan plantegem aquest aspecte el relacionem amb una construcció que tingui en compte les noves tecnologies, el medi ambient. Aquest és el plus. Quan parlem d’un grau formatiu sanitari, estem parlant d’especialitzacions, per exemple, per a persones discapacitades. No és donar formació i incentiva a estudiar –ja he dit que això és clau per nosaltres–, sinó també oferir formacions que tinguin o tindran un gran potencial i demanda a curt i mitjà termini.
Un formació real?
No volem criticar ni menysprear ningú, sinó tot el contrari: acabar de nodrir l’oferta formativa, i que fan molt bé, dels instituts. Volem ser un gran complement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot