Administracions

El Parlament aprova salvar Radio Liberty de l’enderroc

La comissió d’acció climàtica acorda, a instàncies del PSC, preservar el conjunt i reconvertir-lo en un memorial de la guerra freda

Contradiuen l’aposta del govern estatal de desmantellar-ne els edificis

L’Estat apostava per enderrocar Radio Liberty, amb el desmantellament de les edificacions encara dempeus i la renaturalització de l’espai. Plantejaven destinar-hi, fins i tot, fons europeus, però en els últims mesos s’hi han oposat tant el municipi –que el va declarar Bé Cultural d’Interès Local– com la Comissió Europea, a instàncies de la plataforma Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història, que ahir van celebrar que el Parlament també donés llum verd a la preservació del complex –o una part– per reconvertir-lo en centre d’interpretació o memorial de la guerra freda.

La comissió d’acció climàtica de la cambra va donar llum verd a una proposta presentada per la diputada Sílvia Paneque (PSC), que va prosperar amb quinze vots a favor de tots els grups llevat d’un en contra de Vox. La diputada apostava per un acord a tres bandes entre la Generalitat, l’Estat –titular dels terrenys– i el consistori palsenc per tirar endavant un avantprojecte que defineixi nous usos per als edificis, sense oblidar el jaciment arqueològic de l’antiga vila marinera de Pals –descobert el 2011 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional– i permeti superar “l’estat d’abandó que ens trobem avui”.

Protegir la costa

L’assentament abandonat ha permès que el tram de litoral adjacent es conservi relativament verge. Salvem la Platja de Pals, que s’havia oposat als projectes per cedir les instal·lacions com a concessió a projectes privats, i el Cercle Català d’Història destaquen el valor de gran espai en plena Costa Brava salvat de la urbanització, dins del parc del Montgrí, les Medes i el Baix Ter i la xarxa Natura 2000. Per sufragar el projecte, les dues entitats demanen que s’hi redirigeixin els fons europeus Next Generation que l’últim any el govern estatal preveia sol·licitar per a les tasques d’enderroc, amb un pla de manteniment del memorial que sigui coparticipat amb la Generalitat i l’Ajuntament.

LA DATA

25.05.01
van tancar
emissions a Radio Liberty i van despoblar el complex. Les antenes van caure el 2006 i no s’hi ha fet res més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona