Administracions

l’escala

L’oposició, en bloc contra la subhasta de la casa del pintor escalenc Rafael Ramis

La subhasta de Can Ramis, la casa i l’estudi del desaparegut pintor Rafael Ramis (1912-1991), que la família va cedir a l’Ajuntament el 1999, enfronta l’equip de govern i l’oposició, que ha presentat un recurs de reposició. No és un debat fàcil, amb dues posicions molt marcades. El punt conflictiu és com s’interpreten unes voluntats. La vídua del pintor i l’Ajuntament van signar el 1999 un conveni segons el qual aquesta rebria un vitalici i dret a una habitació fins a la seva mort, que va tenir lloc el 2011. Un cop traspassada, segons el conveni, la finca havia de ser un espai de difusió de la vida i obra de Ramis.

Interpretant el llegat

L’alcalde, Josep Bofill (PSC), explica que “en aquests prop de vint-i-cinc anys l’Ajuntament no ha sabut trobar un ús per a un edifici que es troba en una zona poc accessible i poc cèntrica”. Si la cessió preveia fer servir la casa per difondre el llegat del pintor, l’alcalde destaca que, a diferència d’aquell moment, el municipi disposa de molts serveis; a més, els temps han evolucionat i el llegat està preservat. Segons Bofill, els diners de la venda revertiran al municipi, que té altres prioritats: “El que ja es va fer va ser desvincular el llegat artístic del pintor de què seria l’edifici.”

Etna Estrems, portaveu d’ERC, no pensa igual, com tampoc la resta de grups a l’oposició –Gent de l’Escala, Alternativa per l’Escala i Junts–, que han presentat un recurs de reposició contra l’acord de ple per subhastar la finca.

Per a Estrems som davant un cas en el qual cal ser ètic. “Aquest acord de venda és fora de tota ètica i és absolutament immoral”, adverteix, i hi afegeix: “La cessió d’aquesta casa taller per part de la vídua de Ramis es va fer amb la condició explícita de convertir-la en un equipament de record del pintor. El govern està incomplint el compromís municipal amb la família Ramis.”

El pintor escalenc Rafael Ramis i Ballesta (1912-1991) va estudiar a la llotja. Després d’acabar els estudis va recórrer l’Amèrica del Sud entre els anys 1949 i 1961. El 1961 va tornar definitivament a l’Escala, on va restar fins a la seva mort. El 1999 la seva vídua fer la cessió de la casa, que era a més l’estudi del pintor, amb els quadres i el mobiliari, a l’Ajuntament, i va passar així a formar part del patrimoni cultural del poble de l’Escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona