Societat

El barri de Montserrat d'Igualada se sent abandonat

L'associació de veïns acusa l'Ajuntament de manca de manteniment i de no fer cas de les demandes del barri

L'Ajuntament assegura que hi ha dotat d'espais nous i que hi inverteix més que en altres barris

Els veïns del barri de Montserrat d'Igualada senten que estan abandonats per l'Ajuntament. L'associació de veïns es va reunir amb el govern municipal a l'octubre passat per fer-li arribar les seves demandes, però farts d'esperar respostes, els les han tornat a enviar per carta i ara comencen una recollida de signatures contra el que consideren una manca d'atenció a les necessitats del barri.

Joan Gutiérrez, tresorer de l'entitat, lamenta que “el barri està fet una vergonya, cada dia està més abandonat” i acusa el govern municipal d'haver “donat l'esquena a l'associació de veïns”. Gutiérrez assegura: “Hi ha arbres que no s'han podat mai.”

L'associació de veïns admet actuacions com l'asfaltatge d'algun tram de carrer, la reconstrucció d'un mur del cementiri que havia cedit i la reparació i pintat d'alguns bancs, però volen saber quines accions té previst desenvolupar l'Ajuntament a curt i mitjan termini.

L'estat de carrers i places centra bona part de les queixes dels veïns, però també la seguretat vial, perquè els passos de vianants “ni es veuen” i acusen l'Ajuntament de no posar mesures perquè els vehicles redueixin la velocitat al carrer Pau Muntadas, un dels principals carrers del barri. Els veïns també es queixen de “poca presència” policial al barri.

La neteja també centra les queixes dels veïns. Asseguren que fa dues setmanes que la màquina escombradora no passa per algunes de places i demanen perseguir l'incivisme dels veïns que no recullen les deposicions dels gossos a la plaça Montserrat, una zona que està “destrossada”.

Una caseta conflictiva

A la plaça hi ha una caseta de titularitat municipal cedida a l'associació des de fa més de tres dècades i que ara l'Ajuntament vol que comparteixi amb l'Agrupació Cultural Montserratina, formada per exmembres de l'entitat veïnal. El secretari de l'associació, Pere Santano, explica que en diferents ocasions s'han negat a donar les claus i reconeix: “No podem compartir l'espai perquè no hi ha confiança.” Més enllà de la disputa, l'associació veu necessària la rehabilitació de la caseta, que està en un estat “deplorable i perillós”.

Famílies al límit

L'associació de veïns també reclama a l'Ajuntament solucions per a unes 70 famílies del barri que estan “al llindar de la pobresa”. La dura situació econòmica també és al darrere d'un altre punt conflictiu del barri. Tot i que l'Ajuntament assegura que ja s'ha resolt, els veïns diuen que un hipermercat de la zona no deixa tancats els contenidors d'escombraries, la qual cosa fa que sovint hi hagi brutícia, rates i fins i tot baralles entre la gent que busca productes a dins dels contenidors.

Els veïns també volen saber quines possibilitats oferirà al barri el nou equipament juvenil de Cal Badia. Finalment, l'associació també es mostra sorpresa pel fet que han autoritzat que l'empresa Monbus Hispano Igualadina faci servir l'estació d'autobusos com a cotxera a les nits.

LA XIFRA

420
pisos
són els que formen el nucli original del barri, nat el 1956 als afores de la ciutat.

El govern ho veu a l'inrevés

En l'Ajuntament d'Igualada, el tinent d'alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, discrepa amb relació a la percepció dels veïns. Pont reconeix que “és un barri que té una problema, que és vell i, per tant, l'espai públic l'hem d'ajudar molt” i, precisament, diu que aquesta circumstància fa que “els esforços del govern siguin potents respecte a la mitjana de la ciutat”.

El regidor considera: “Puc discrepar perquè hi ha hagut molta inversió pública, l'any passat va ser l'únic on es van asfaltar carrers fora del polígon industrial.” El govern de CiU destaca que durant els darrers temps s'hi ha obert a la zona un centre de dia i que s'hi està rehabilitant l'equipament juvenil de Cal Badia. Pont hi afegeix que properament s'adjudicarà la redacció del projecte del nou institut, que s'edificarà en un dels extrems del barri.

El regidor diu, igualment, que “estem atents a les critiques, que són benvingudes, especialment quan venen d'entitats que recullen la sensibilitat dels veïns”. Jordi Pont concreta que el barri Montserrat té “una associació de veïns potent i treballadora que és capaç de percebre els problemes del barri i fer-nos-els arribar de manera insistent, que és el que ha de fer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]