Medi ambient

Decepció a Montilivi per les traves administratives a un hort urbà comunitari

Els promotors van demanar permís fa més d’un any i el consistori admet que és un procediment complex

Al Barri Vell ja recullen fruits de les jardineres

Els horts urbans a Girona han pres un nou impuls els últims mesos. S’han instal·lat jardineres al barri de Sant Narcís (carrer Roma, a tocar de la plaça Assumpció) i, més recentment, al Barri Vell (a la plaça Federico Fellini). A Montilivi, a més, volen conrear els seus productes en una parcel·la municipal a tocar de l’escola bressol L’Olivera. Van demanar autorització per fer-ho fa més d’un any, però estan decebuts: el permís no arriba per “la complexitat del procés”, admeten fonts municipals.

Aitor Goñi, un dels impulsors, explica que es van reunir amb responsables municipals, incloent-hi el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts). La proposta els va agradar, però la parcel·la és una peça urbanística definida com a equipament. Caldria signar un conveni entre les dues parts. Fonts municipals reconeixen que hi ha d’haver la cobertura legal adequada del projecte, que inclouria, a més, una escomesa d’aigua per als gestors de l’hort urbà. Els promotors veuen en la iniciativa una manera de fomentar el teixit associatiu i crear consciència contra la producció massiva d’aliments.

Més requisits

Fa uns mesos els impulsors de l’hort urbà, amb el suport de l’associació de veïns de Montilivi, van presentar una instància a l’Ajuntament per saber si hi havia avenços. Segons l’àrea jurídica de l’Ajuntament, però, calen més requisits, incloent-hi la creació d’un nou òrgan administratiu que vetlli per projectes d’aquest tipus, diuen els veïns.

Els promotors recorden que el 2005 l’Ajuntament va redactar el pla especial Hortes de Santa Eugènia, que va permetre desenvolupar els horts a Santa Eugènia. Hi va haver un conveni amb l’associació d’usuaris de les Hortes de Santa Eugènia.

En aquell àmbit, l’any 2013 s’hi va incorporar una parcel·la municipal de 6.200 m², amb un espai de 27 parcel·les amb finalitats socials, segons consta en la descripció de la iniciativa del 2015, a càrrec de la secció de Parcs, Jardins, Rius i Paisatge.

A Montilivi ja havien volgut conrear un hort i hi havia hagut contactes amb l’Ajuntament a finals del 2013. Els promotors hi van insistir a partir del 2015. Ara ho tenen quasi tot a punt. “El projecte està encallat”, es lamenten.

En el ple municipal del febrer, a preguntes de Guanyem, Terés ja va admetre que dur a la pràctica la iniciativa, “molt interessant”, no seria fàcilEn el document municipal de fa sis anys i mig, ja estava especificat que “la cessió d’ús d’espais públics per desenvolupar l’activitat d’hort urbà es farà mitjançant un conveni d’ocupació temporal entre l’entitat sol·licitant i l’Ajuntament de Girona”. Si no hi ha font d’abastament d’aigua pròpia adequada per a l’ús del reg, el consistori permetria una escomesa fins a la xarxa pública.

LA XIFRA

1.125
fa l’espai que volen convertir en un hort els veïns de Montilivi. És a tocar de l’escola bressol L’Olivera.

Un tomb en un espai amb problemes de convivència

Seguint l’exemple de Sant Narcís, els veïns del Barri Vell, sobretot els de la plaça Federico Fellini, van voler donar un tomb als usos de l’espai, amb problemes de convivència. La implicació de l’anterior junta de l’associació veïnal va fer possible al maig, amb motiu del Temps de Flors, instal·lar tres taules de cultiu i dues jardineres amb hortalisses i plantes aromàtiques, explica Miquel Faura, que havia estat a la junta.

Els promotors han disposat de la col·laboració de l’Ajuntament, que els ha facilitat un punt d’aigua, i ja pensen a fer un hort en una parcel·la sota la plaça i obrir la iniciativa a usuaris del centre d’acolliment de La Sopa. Per Joan Ferrà, antic vocal de la junta, “és una prova pilot per aprendre’n i intentar reproduir-ho a altres llocs”. Els promotors també han vist l’hort que conrea la comunitat de la UdG al campus de Montilivi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

GIRONA
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró
llengua

El govern aprova el decret per als projectes lingüístics de centre

barcelona
Societat

Mor Jim Harris Simons, matemàtic i llegenda de Wall Street

societat

Els somnis dels infants gironins omplen el carrer Nou

girona

Mataró tindrà una nova roda de fira de 30 metres i més dies amb descomptes

mataró