Medi ambient

Infosa reivindica que l’aportació de sorres al Trabucador hauria evitat que s’hagi inundat amb l’actual temporal

L’empresa salina dona per perduda almenys una setmana de producció perquè no té accés a la planta

Amb la primera jornada del temporal Celia s’ha tornat a inundar la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre, i ha deixat incomunicada la planta de sal de la punta de la Banya.

Infosa, que gestiona les salines de la Trinitat, ha aturat l’activitat almenys una setmana i lamenta que la situació seria una altra si no s’hagués posposat l’aportació de sorres a l’istme que preveia fer l’Estat a la tardor. “Era un hivern benèvol que permetia reforçar la barra de manera potent i si ara s’acaba trencant, farem un pas enrere i començarem de zero”, ha apuntat Manel Salvadó, director industrial d’Infosa.

El Moviment de Lluita pel Delta manté l’acció del 27 de març al Trabucador on es reivindicarà justament el reforç amb sorres que no s’ha fet.

Al novembre, un temporal va obligar Infosa a traslladar els treballadors de la planta salinera en vaixell i al setembre, l’afectació va ser important perquè era època de collita i la producció va quedar limitada.

El tràmit d’una avaluació d’impacte ambiental per fer les aportacions de sorres a les zones fràgils de la costa deltaica, entre elles a la barra del Trabucador, ha acabat posposant aquesta actuació per a la tardor vinent perquè l’Estat ja té l’informe, però ara és l’època de nidificació d’aus protegides al Delta i no es poden executar els treballs.

Com ha apuntat Salvadó, hi ha hagut “sort” perquè la meteorologia ha estat “benèvola” i no s’han produït temporals violents com els dels dos últims anys amb el Glòria i el Filomena, però l’hivern s’acomiada amb el temporal Cèlia que en poc més d’un dia ja ha inundat l’istme.

Aquest dilluns una treballadora d’Infosa a les salines de la Trinitat va quedar encallada amb un dels vehicles de l’empresa i va haver de ser rescatada. La resta de treballadors van ser traslladats a terra en previsió que el mal temps s’intensificava.

Des de l’empresa, es mantenen “optimistes” perquè l’istme aguanta sense trencar-se, però el temporal és llarg. La barra del Trabucador pateix aquest dimarts microtrencaments i molts galatxos, però la llevantada encara s’allargarà uns tres dies. Infosa ha tancat la fàbrica perquè el transport amb embarcacions tampoc és viable pel fort vent.

Com el temporal es va predir amb prou antelació, Infosa va avançar l’expedició d’aquesta setmana i part de la pròxima, i s’ha emmagatzemat a Amposta i Rubí des d’on se serveix als clients. “Si s’allarga més de dues setmanes, caurem en problemes d’entrega i és quan la situació esdevé complicada. Encreuem els dits”, ha dit el director industrial de l’empresa.

Infosa està preparada per fer entrar maquinària a reparar l’accés terrestre a les salines del Trabucador, si l’istme no es trenca.

Des de MOLDE, Moviment de Lluita pel Delta, també s’ha lamentat la inacció de les administracions per reforçar les zones fràgils del delta els últims mesos, que tornen a patir amb aquest temporal. En aquest sentit, el diumenge 27 de març han convocat una mobilització al Trabucador per denunciar “l’estat crític” del Delta i per fer ressò de les intervencions del Pla Delta que canvien “el vessant conservacionista” que ha posat en risc la plana deltaica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat