Medi ambient

Unió Europea

L’Eurocambra rebutja en comissió que el gas i les nuclears es considerin “sostenibles”

Els eurodiputats voten al ple del juliol una objecció a la proposta de Brussel·les sobre la taxonomia

Per tombar el text de la Comissió Europea cal almenys el suport de la meitat del ple del Parlament Europeu

Les comissions de Medi Ambient i d’Economia del Parlament Europeu (PE) han tombat aquest dimarts la proposta de la Comissió Europea (CE) de catalogar algunes inversions a centrals d’energia nuclear i de gas es cataloguin com a sostenibles.

Amb 76 vots a favor, 62 en contra i quatre abstencions, els eurodiputats han aprovat una objecció a la redacció actual de les regles de la “taxonomia verda” de la CE sobre les plantes de generació elèctrica amb energia atòmica o gas, segons ha anunciat el president de la comissió de Medi Ambient, el liberal francès Pascal Canfin.

Aquesta votació és el preludi del ple de l’Eurocambra votarà al juliol aquesta mateixa objecció, que si rep, com ha fet en comitè, l’aval de la cambra obligarà l’executiu comunitari a fer marxa enrere en la proposta.

No obstant, l’opinió de les comissions parlamentàries no reflecteix necessàriament l’orientació que tindrà el vot al ple del proper 4 a 7 de juliol, on els eurodiputats no podran esmenar el text presentat per la CE (acte delegat) sinó només objectar-lo, per a la qual cosa caldria el vot d’almenys la meitat dels escons (353).

Els interessos nacionals, amb Estats com França a favor i altres com Espanya o Luxemburg en contra, podrien tenir més pes que les orientacions dels grups polítics de l’Eurocambra i inclinar la decisió definitiva sobre aquesta controvertida qüestió.

L’anomenada “taxonomia” és un conjunt de classificacions que pretenen orientar les futures inversions comunitàries en la transició ecològica, que en aquest cas afecta l’energia però que també es desplegaran en altres sectors econòmics com el forestal, les manufactures, el transport o l’agricultura.

Després d’anys d’evitar prendre una posició, Brussel·les va proposar a començament d’aquest any que es cataloguin com a “sostenibles” les centrals nuclears amb permís de construcció abans de 2045 i les plantes de gas que emetin menys de 270 grams de CO2 per kilowatt hora fins al 2031 o menys de 100 grams en el conjunt de la seva vida útil.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia