Medi ambient

Barcelona posa en marxa la prohibició de fumar a totes les seves platges

Una desena d’informadors s’encarreguen de recordar-ho als visitants

Es multarà amb trenta euros només si es vulnera la norma de forma continuada

Barcelona ja no deixa fumar a les seves platges. Ahir es va posar en marxa de manera efectiva –el ple municipal va aprovar la normativa divendres– la prohibició amb el desplegament d’una desena d’informadors que s’encarregaven i ho faran durant tot l’estiu d’anar explicant als usuaris la nova situació. La sanció per incompliment és de 30 euros, però només s’aplicarà si es vulnera la norma de forma reiterada i haurà de ser la Guàrdia Urbana qui ho faci directament, perquè els informadors no tenen capacitat sancionadora.

La prohibició de fumar a totes les platges de Barcelona arriba després que l’estiu passat l’Ajuntament posés en marxa una prova pilot que ja prohibia fer-ho a la zona del Somorrostro, Sant Miquel, Nova Icària i Nova Mar Bella. Segons el govern municipal, els ciutadans van puntuar la proposta amb un 8 sobre 10 en enquestes de satisfacció, fet que va convèncer l’administració d’ampliar l’experiència, que ara s’estén a totes les platges de la ciutat. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, van recordar ahir que amb la prova pilot es va constatar que el nombre de fumadors a les quatre platges on s’havia prohibit el tabac va baixar del 18% al 3% i la quantitat de burilles, que triguen una dècada a degradar-se, va disminuir del 50%. En aquest sentit, ahir al migdia a la zona de la Nova Icària, on es va donar el tret de sortida a la campanya, eren pocs els usuaris que fumaven a la platja, però les burilles a la sorra eren visibles amb més facilitat. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona va celebrar que ja es disposi d’un marc normatiu i amb l’opció de sancionar tot i que ha destacat que ja amb la prova pilot es van veure resultats només fent pedagogia. “És la part més efectiva”, va dir, tot apuntant que la comprensió i el civisme és la resposta majoritària per part dels usuaris. Tant ell com Tarafa van emfatitzar sobre els beneficis que comporta la prevenció del consum de tabac per al medi ambient i per a la salut. Badia va indicar que s’estima que cada any uns cinc milions de burilles arriben al mar a l’Estat espanyol.

Per la seva banda, la regidora va subratllar que el tabaquisme és la primera causa de mortalitat evitable a l’Estat espanyol, a més dels riscos associats al tabaquisme actiu però també per als fumadors passius. Interpel·lat sobre l’exclusió de les guinguetes de platja d’aquesta prohibició, Badia va respondre que les guinguetes s’assimilen a les terrasses de bars i restaurants.

LA FRASE

La pedagogia sobre la prohibició de fumar a la platja és la part més efectiva
Eloi Badia
REGIDOR D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA I TRANSICIÓ ECOLÒGICA DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

LA XIFRA

5
milions
de burilles s’estima que cada any arriben al mar des de les platges d’arreu de l’Estat espanyol.

Entre la bona voluntat i la sanció econòmica

Catalunya va ser pionera a l’Estat a l’hora de treure de les seves platges el tabac, i sobretot les burilles a la sorra. Des del 2006 que funcionen espais lliures de fum a tot el litoral, però encara que avui ja en són més d’un centenar, encara representen un percentatge molt petit del total. A més, la gran majoria d’aquests espais no disposa de cap règim sancionador en cas d’infringir la normativa i es deixa el compliment a la bona voluntat dels usuaris. Hi ha poblacions, com és el cas de Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols, on les platges on no es pot fumar representen la meitat dels espais de bany. Al Maresme conviuen les experiències amb certa continuïtat, com és el cas del Masnou, amb iniciatives acabades d’estrenar com a Sant Pol de Mar. El Masnou des del 2016 té un tram de platja saludable a la zona d’Ocata on a banda de prohibir el tabac es demana de no consumir begudes alcohòliques ni posar la música alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament ha aconseguit aturar 133 desnonaments

salt
societat

Critiques a la promoció d'unes portes obertes a la base militar amb jocs per a nens

sant climent sescebes
societat

El servei de teleassistència de la Diputació de Barcelona ja té 110.000 usuaris

Barcelona

Nous cursos de carnisseria i peixateria per cobrir la mancança del sector

palamós
societat

Detingut pel tràfic d'immigrants en situació irregular

portbou
itàlia

Pànic a Nàpols per l’eixam sísmic més fort dels últims 40 anys

barcelona

Temporada de bolets de primavera fluixa al Pirineu per les baixes temperatures

Lleida
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona