Medi ambient

Aigua a pressió en 18 sectors de Girona un cop a la setmana

El nou contracte de neteja viària i recollida d’escombraries es desplegarà a partir de demà i fins al març del 2024

Al Barri Vell i al Mercadal hi haurà una escombrada manual diària de repàs en carrers, places i espais públics

El nou contracte de neteja viària i recollida d’escombraries de la ciutat de Girona es desplegarà a partir de demà, 1 de setembre, i fins al març del 2024. Adjudicat el 29 de juliol per un import de 168 milions, incloent-hi l’IVA, el contracte preveu netejar amb aigua a pressió un cop a la setmana divuit sectors de la ciutat durant vuit mesos l’any. Per evitar l’efecte de les glaçades, no es farà del novembre al febrer.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Eduard Berloso –tots dos de Junts–, van donar ahir al migdia tots els detalls de la programació del contracte de neteja, que preveu la neteja amb aigua a pressió un cop a la setmana en els sectors de les zones A, B i C –els esmentats divuit sectors en total– i un cop cada quinze dies a la zona D –dotze sectors–. Així, per posar alguns exemples, a la zona A hi ha el Barri Vell i el Mercadal; a la B, hi ha vuit sectors, incloent-hi Sant Narcís, Can Gibert i Font de la Pólvora, i a la zona D, n’hi ha dotze, incloent-hi Sant Daniel, Torre Gironella i Pedreres (vegeu el gràfic).

Berloso i l’alcaldessa van dir que, en funció de la brutícia, es farà un ús més intens dels mitjans per netejar. A banda de la neteja bàsica amb aigua, hi haurà una escombrada manual de repàs al Barri Vell i al Mercadal, que són els barris amb els carrers amb un grau d’embrutiment alt i molt alt. A la zona B, per exemple, això es farà tres dies a la setmana (dos dies en torn de tarda i els diumenges al matí) en lloc de cada dia. Sant Narcís, Can Gibert del Pla, Font de la Pólvora, Pla de Palau-Sant Pau, Devesa-Güell, Santa Eugènia, Eixample i Figuerola-Bonastruc són els llocs on hi haurà l’escombrada manual de repàs en carrers, places i espais públics tres cops a la setmana. També hi haurà tot l’any un servei específic de papereres i una escombrada mecànica a les calçades –un dia a la setmana al Barri Vell.

Espais d’oci nocturn

Entre les novetats del contracte, hi ha la fregada mecànica en places, passejos i zones de vianants molt transitades i amb paviment adequat, i la neteja estacional per retirar fulles o altres restes arbòries. En aquest segon cas, hi haurà un servei mixt format per un conductor amb vehicle aspirador i dos peons. Per pal·liar els efectes de l’oci nocturn, s’actuarà els matins de divendres, dissabte i diumenge als carrers Figuerola, José Canalejas i Santa Clara, i a la plaça U d’Octubre.

El nou marc de neteja viària també inclou l’increment del porta a porta domiciliari. El desembre del 2023 s’hi incorporaran els habitatges unifamiliars de barris com ara Sant Narcís (centre històric), Domeny-Taialà (nord), Mas Catofa, Germans Sàbat i Mas Xirgu, entre altres. La resta de la ciutat tindrà el porta a porta a partir del març del 2024.

El nou contracte, de vuit anys, el durà la unió temporal d’empreses formada per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i Agua, Residuos y Medio Ambiente (Arema) Girona –aquesta societat pertany al grup Rubau–. El nom de l’adjudicatària és FCC Medio Ambiente SAU i Arema SA. Berloso va dir ahir que es mantindrà el nom de la marca Girona+Neta. El color corporatiu serà ara d’un color groc més llampant.

Gairebé en un to triomfalista, Madrenas va explicar que les condicions del contracte corregeixen “errors” de l’anterior concessió, signada el 2011, i va recordar que Girona és líder a Catalunya en la gestió de residus quant a ciutats de més de 60.000 habitants. Va lamentar les “dificultats polítiques incomprensibles” que havia plantejat l’oposició. “Semblava que volien obstruir el contracte”, va dir.

L’externalització del servei de neteja es va aprovar en el ple del 17 de gener. Aquell dia, l’equip de govern, de Junts i ERC, va rebre el suport de l’aleshores edil no adscrita Míriam Pujola perquè s’aprovés el nou tipus de gestió. En canvi, Guanyem, el PSC i Daniel Pamplona –a Ciutadans aleshores– hi van votar en contra.

Comissió i empresa

La gestió externalitzada del servei de neteja viària i recollida d’escombraries anirà acompanyada d’un control des de diferents àmbits. L’Ajuntament de Girona farà una auditoria a través d’una empresa externa, que analitzarà la qualitat i el compliment del contracte. A més, s’ha constituït una comissió amb representants dels grups polítics, que ahir ja va fer una sessió.

LES XIFRES

46
carretons portabosses
formen part del material de neteja. Hi ha una escombradora mecànica d’aspiració.
168
milions
d’euros és l’import del contracte de neteja i de recollida de Girona, que s’allargarà fins al 2030.
Geoposicionament

GPS en els vehicles i els cabassos dels empleats

El nou contracte de neteja viària i recollida de residus, vigent des de demà, s’implementarà de manera progressiva. Els operaris de la neteja seran visibles amb la nova indumentària a partir del mes que ve. Tots duran un GPS al vehicle i la maquinària, i el personal durà el mateix aparell als cabassos. A més, els peons de neteja tindran un codi d’identificació que duran al pit perquè sigui visible. Això permetrà –va dir el regidor Berloso– aclarir qualsevol eventual incidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona