Medi ambient

medi ambient

urbanisme

Barcelona evitaria la meitat de morts per illa de calor amb un 30% d’arbrat

Un estudi conclou que més del 4% de les morts a les ciutats europees durant l’estiu son causades per l’efecte d’illa de calor, amb augments de temperatura de 2,26°C a la capital catalana

Barcelona podria evitar durant la canícula estival més de la meitat de morts per l’efecte d’illa de calor urbana si tingués arbrada el 30% de la seva superfície –avui només té amb arbres el 8,41%. És una de les conclusions de l’estudi europeu sobre el fenomen que ha elaborat l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) a partir de les dades de 93 ciutats del continent. L’estudi calcula que entre juny i agost moren a la capital catalana una mitjana de 363 persones com a conseqüència de l’alta temperatura.

A Barcelona la mitjana d’augment de temperatura a l’interior de la ciutat respecte a les zones veïnes és d’1,09ºC però pot arribar a una mitjana màxima de 2,26ºC. Amb una cobertura d’arbrat propera al 30% l’estudi sosté que es podrien prevenir fins a 215 d’aquelles 363 morts, gairebé el 60%. El treball atribueix a l’efecte illa de calor la mort de 25 persones de cada 100.000 habitants, una xifra que es podria reduir en 15 persones amb l’enjardinament de gairebé un terç del sòl urbà, una xifra força ambiciosa per una ciutat amb una densitat de població superior a urbs centreeuropees que ocupen més superfície.

L’estudi publicat a The Lancet sosté que més del 4% de les morts que es produeixen a l’estiu a les ciutats són conseqüència de les illes de calor urbanes i que un terç es podrien evitar amb la cobertura arbòria del 30% –aquests són els resultats mitjans per a les 93 ciutats però ja hem explicat que a Barcelona el pronòstic és que es podrien evitar més de la meitat de les víctimes per xoc de calor.

“Les prediccions basades en les emissions actuals revelen que les malalties i morts relacionades amb la calor es convertiran en una càrrega major per als nostres serveis de salut en les pròximes dècades”, afirma Tamara Iungman, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi.

L’exposició a la calor s’ha associat amb mortalitat prematura, malalties cardiorespiratòries i ingressos hospitalaris. Amb més intensitat en onades de calor però també amb temperatures moderadament altes d’estiu, apunta l’estudi. La vulnerabilitat de les ciutats a l’efecte illa de calor es deu a la menor vegetació, la densitat de població i les superfícies impermeables d’edificis i carrers, inclòs l’asfalt.

Un equip internacional liderat per Mark Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de ISGlobal, va estimar les taxes de mortalitat de les persones majors de 20 anys residents en 93 ciutats europees (un total de 57 milions d’habitants), entre juny i agost de 2015, i va recopilar dades sobre les temperatures diàries rurals i urbanes de cada zona. Les anàlisis es van realitzar a un nivell d’alta resolució (àrees de 250 m x 250 m). En primer lloc, van estimar la mortalitat prematura simulant un escenari hipotètic sense illa de calor urbana. En segon lloc, van estimar la reducció en temperatures que s’obtindria augmentant la cobertura d’arbres fins al 30%, així com les morts que podrien evitar-se.

En general, les ciutats amb majors taxes d’excés de mortalitat per calor es trobaven en el sud i l’est d’Europa, sent aquestes ciutats les que més es beneficiarien d’un augment de la coberta arbòria. L’estudi subratlla els beneficis substancials de plantar més arbres a les ciutats, encara que els autors reconeixen que això pot ser difícil en algunes ciutats a causa del seu disseny, i que plantar arbres ha de combinar-se amb altres intervencions com a teulades verdes o altres alternatives per a reduir la temperatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES