Medi ambient

sequera

Gastar massa aigua pot costar 150.000 euros

El decret de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la greu sequera va ser validat ahir per un pèl al Parlament després que tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, s’avinguessin a modificar-lo amb les aportacions que els grups parlamentaris puguin fer en la Cimera de l’Aigua divendres de la setmana vinent.

Conscient de la urgència i del fet que eren els altres grups els que tenien la paella pel mànec, en la sessió de control el president es va mostrar disposat a modificar el contingut del decret i la consellera va avançar, quan li va tocar defensar el text, que els canvis es podrien pactar ja en la cimera. Els grups que havien demanat que el decret es tramités com un projecte de llei –PSC i En Comú Podem– i Junts i CUP van correspondre al gest del govern d’ERC abstenint-se i permetent la validació del text amb els vots en solitari d’ERC i l’exdiputat del PP i Vox, Antonio Gallego –els tres grups espanyolistes hi van votar en contra.

La decisió obligarà el govern d’ERC a negociar mesures i a modificar el decret a partir de la cimera extraordinària que Aragonès ha convocat pel divendres 31 a Palau. De fet, la majoria parlamentària va votar a favor que es tramiti com un projecte de llei, una tramitació que permetrà modificar el text.

El decret permetrà suspendre la captació d’aigua per a un ús diferent que el de boca durant un període de 48 hores si aquella posa en risc l’abastament i tractament d’aigua per a la població. També permet recuperar aqüífers en desús i diluir les reserves d’aquests amb aigua d’altra procedència per tal de garantir la “qualitat necessària” per al consum. Els municipis que hagin de connectar-se a la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) podran pagar en 15 anualitats la quota.

Superar l’abastament a població que estableix el pla especial d’actuació per sequera en cada situació representarà una multa de fins a 10.000 euros per als municipis o gestors quan els danys causats siguin de fins a 3.000 euros, la mateixa multa que s’haurà de pagar per no disposar d’un pla d’emergència sol·licitat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). També els incompliments particulars dels límits es multaran amb 10.000 euros. La superació del consum per abastar població quan els danys superin els 3.000 euros poden arribar a una multa de 50.000, com també la reincidència en la infracció. Per sobrepassar el consum permès per danys superiors a 15.000 euros, la multa pot arribar als 150.000 euros.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/13-serveis/2269155-el-decret-de-sequera-tira-endavant-pels-pels.html

2269155



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona