Medi ambient

RESIDUS

Quatre municipis gironins, al capdavant del reciclatge a Catalunya

Vilablareix, Albons i Corçà lideren el rànquing de l’Agència de Residus al 2022, per sobre del 91,5%, i Verges és al cinquè lloc, amb un 90,5%

En tots aquests pobles apliquen la recollida porta a porta

Quatre municipis gironins se situen entre les cinc primeres posicions del darrer rànquing de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) sobre el reciclatge i la recollida selectiva i separada de deixalles al 2022. Són Vilablareix –al capdavant, amb el 92,6% de selectiva–, Albons –segon, amb el 92,2%– i Corçà –tercer, amb el 91,5%–. I en cinquena posició hi ha Verges, que es manté per sobre del 90% en els darrers anys.

Totes aquestes poblacions apliquen sistemes de recollida porta a porta de les deixalles de veïns i activitats econòmiques, un mètode més costós i feixuc d’implantar en municipis amb blocs d’habitatges, però que avalen les bones ràtios. En termes generals, el director de l’ARC, Isaac Peraire, ha destacat que la generació de fracció resta –el rebuig del contenidor gris que o bé se sotmet a tractament de separació o es continua dipositant en abocadors– va a la baixa.

Feina per fer

Les mitjanes comarcals gironines palesen que encara manca molt de camí per recórrer. En general, la dada positiva és que se situen per sota de la mitjana anual catalana, de 269 quilos generats per habitant. Només el Ripollès (279) i les comarques més turístiques de l’Empordà (sobre els 400) i la Selva (332) superen la xifra.

El Gironès (187 quilos anuals per habitant) és la que millor compleix, també amb una ràtio de reciclatge que supera el 55,5%, però encara massa lluny del 79% de rebuig que s’estalvia a la Conca de Barberà, la comarca referent del país sobre les dades recopilades de l’any passat. La segona comarca gironina on més percentatge de residus es recicla és la Garrotxa (53,5%) i un punt menys al Ripollès.

Al Baix Empordà, reciclen un 51,6%, tot i que és on hauria d’avançar més el sistema de tractament i separació mecànica, un cop clausurat aquest any l’abocador de Solius. I a la cua, se situen la Selva i l’Alt Empordà –que encara no han passat del 47% del total de residus– i la Cerdanya (sota el 28%).

Més enllà de la feixuga extensió del porta a porta, a les comarques gironines evoluciona bé el volum de deixalles orgàniques que se separen en els darrers anys, especialment al Gironès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, i al Baix Empordà i la Selva, on també van créixer amb força les xifres de tones de voluminosos, mobles i fustes que es van recuperar al llarg de 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona