Medi ambient
Fer recerca anant a la platja
Una plataforma permet a la ciutadania col·laborar amb els investigadors per avaluar i conèixer l’estat de les platges metropolitanes de Barcelona
L’AMB i l’ICM-CSIC la posen en marxa juntament amb vuit països
A anar a la platja, pot ser, des d’ara, una manera més d’ajudar a la sostenibilitat de l’entorn i del medi ambient. L’AMB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSCI) han presentat el projecte BioPlatgesMet, en què els voluntaris poden registrar les seves observacions a l’aplicació Minka, una plataforma participativa en què la ciutadania col·labora amb els investigadors i investigadores per mantenir una avaluació continuada de les platges. Els voluntaris poden aportar una fotografia d’un organisme viu, informació de la ubicació i la data. Les observacions es poden dur a terme de manera autònoma o com a part d’activitats guiades organitzades periòdicament. Segons adverteixen fonts de l’AMB, no és obligatòria cap freqüència concreta en l’aportació de registres, sinó que depèn de la disponibilitat dels voluntaris. Es tracta d’una metodologia a l’abast de qualsevol persona amb interès per la natura, encara que no tingui coneixements científics, ja que totes les dades són validades posteriorment per persones expertes en biodiversitat. Les dades obtingudes s’analitzaran i aportaran coneixement sobre la biodiversitat i les condicions dels ecosistemes costaners. Així mateix, s’avaluaran els impactes per a la planificació d’accions i estratègies de futur. Això farà avançar en la gestió sostenible d’aquests espais, equilibrant-hi l’ús públic amb la conservació de les espècies, alhora que es podran abordar reptes del canvi climàtic. Es farà ús d’un conjunt d’eines tecnològiques que utilitzen l’aprenentatge profund, l’observació de la Terra i la monitorització del territori per crear una nova generació de models predictius de biodiversitat.
L’AMB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han presentat BioPlatgesMet, un projecte de ciència ciutadana que té com a missió prioritària, expliquen, “promoure la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes, analitzar l’avaluació dels impactes de les accions i estratègies actuals i futures i implementar solucions efectives de protecció dels ecosistemes litorals”.
L’objectiu principal de BioPlatgesMet és, doncs, protegir la biodiversitat de les platges metropolitanes, preservar els beneficis que la natura aporta a la societat i conscienciar la ciutadania de la seva importància. Aquesta iniciativa de ciència ciutadana recopilarà dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d’espècies a l’ecosistema platja-duna. Així, s’obtindrà una base de dades exhaustiva de la biodiversitat de les espècies trobades a les platges i dunes de vuit municipis. També permetrà documentar i analitzar els canvis en la distribució d’espècies i la cobertura vegetal com a resultat de les accions de gestió per avaluar-ne l’impacte. Una vegada recollits els resultats, es farà una llista completa d’espècies invasores problemàtiques i les estratègies de gestió corresponents. També s’elaboraran i implementaran estratègies efectives per protegir i millorar l’existència de les espècies protegides.
En paral·lel es vol posar en marxa programes educatius i iniciatives de participació pública per fomentar la recopilació de dades de biodiversitat. A més, es realitzaran enquestes i es plantejaran diàlegs per mesurar i saber les percepcions i el coneixement dels visitants sobre la biodiversitat de les platges i els seus serveis ecosistèmics. Amb aquesta iniciativa, fonts de l’AMB han confirmat la voluntat d’aquesta entitat metropolitana d’empoderar la ciutadania en l’anàlisi i discussió de les dades recollides. Es busca, afegeixen, un canvi de paradigma en la gestió dels espais públics: de manera que els usuaris de les platges i els entorns es converteixin en “consumidors proactius” dels parcs i platges metropolitans
Aquest projecte consolida l’estratègia de l’AMB en la gestió integral dels parcs i platges metropolitans, en què els usuaris i la ciutadania esdevenen actors clau en la seva conservació, i les dades que obtenen permeten millorar el disseny i la planificació de les polítiques públiques de gestióEn aquest sentit, el juny del 2022 l’AMB va rebre el premi europeu New European Bauhaus per la regeneració de les dunes i la reconnexió amb la natura.