Medi ambient

MEDI AMBIENT

La recollida selectiva de residus a la demarcació de Barcelona s’estanca en el 40%

El Maresme, amb un 46,02%, és el territori més ben posicionat

Alerten que les grans ciutats han de fer el pas a models més eficients com el porta a porta

Un 40,2%. Aquest és el percentatge de recollida de residus de la demarcació de Barcelona durant el 2022, la zona més poblada de Catalunya amb prop de 5 milions d’habitants i que condiciona els resultats del sistema a tot el país. Avui s’han conegut les dades que des de l’Agència de Residus admeten que no son suficients. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha advertit que la millora és “insignificant” i insta les grans ciutats com Barcelona a implementar sistemes eficients de recollida selectiva, com el porta a porta. El Maresme, amb un 46,02%, és l’únic territori de la demarcació que supera l’índex global de Catalunya que és del 45,33%. Cada habitant de la demarcació genera, de mitjana, 438 quilos l’any de brossa, segons dades del 2022, un 1,6% menys que el 2021. En total, més de 2 milions de tones de residus municipals (sense runes) a la que és la zona més poblada de Catalunya i que agrupa les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme, amb 4,9 milions d’habitants. Més de la meitat dels residus municipals no es recullen selectivament: l’1.291.602 tones de la fracció resta representen el 59,8% dels residus generats.

Sense grans millores

Del 2010 al 2022 la recollida selectiva ha oscil·lat entre el 30% i el 40%, sense una tendència clara de millora. Fora del Maresme la recollida selectiva ha estat del 44,45% al Vallès Oriental; del 43,32% al Vallès Occidental; del 42,87% al Baix Llobregat i en els municipis de l’entitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en el 38,06%. L’àrea de l’AMB té una població associada de 3,3 milions d’habitants i aquest índex que no arriba al 40% penalitza tant la recollida selectiva del territori com la del conjunt de Catalunya. Des de l’Agència de Residus de Catalunya indiquen que els sistemes de recollida selectiva que s’han utilitzat fins ara han arribat al màxim i que cal avançar en els models eficients, com són el porta a porta o els contenidors intel·ligents, que s’obren amb targetes. Segons les dades del 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%.

Per municipis, Matadepera (Vallès Occidental) és la població de la vegueria que més residus va recollir de forma selectiva el 2022, amb un índex del 89,84%. El segueixen Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), amb un 88,97%; Ullastrell (Vallès Occidental), amb el 88,06%; Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), amb el 87,55% i Rellinars (Vallès Occidental), amb el 86,69%. En canvi, els municipis que menys residus van recollir selectivament el 2022 són Cervelló (Baix Llobregat), amb el 23,02%; Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), amb el 24,76%; Santa Susanna (Maresme), amb el 26,42%; Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), amb 27,06% i Canovelles (Vallès Oriental), amb el 27,19%. Tots ells tenen contenidors oberts.

Peraire confia que les dades millorin l’any que ve. però ha avisat que “fins que els municipis més grans no apliquin” aquests models no s’aconseguirà la “millora necessària” per complir amb el marc europeu i, sobretot, “amb les persones”, ha recalcat. L’objectiu de reciclatge fixat per la Unió Europea pel 2025 se situa en el 55% dels residus generals, mentre que pel 2020 era del 50%.

LA XIFRA

59,8%
dels residus
que es generen a la demarcació de Barcelona no es recullen selectivament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona