Medi ambient

sequera

El Govern crida a preparar-se per l’emergència per sequera

Insta a Aigües Ter-Llobregat i als operadors municipals a fer nous pous i reduir pressió d’aigua

La pressió no es pot reduir en zones amb molts edificis alts perquè l’aigua no arribaria als pisos superiors

El Govern crida operadors d’aigua i ajuntaments a preparar-se per la possible entrada en emergència ja la primera quinzena de desembre si l’esperada pluja no ho evita. “Els terminis s’escurcen. Ho anirem veient cada dia”, ha afirmat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que s’ha reunit junt amb els responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb els operadors del subministrament en alta, ahir, i amb els representants municipals i operadors del subministrament domiciliari avui. Els insta a construir nous pous, reaprofitar aquells que estan en desús i a rebaixar la pressió de subministrament de la xarxa allà on sigui possible.

Operadors com Aigües de Barcelona i Aigües de Manresa ja estan fent proves de reducció de la pressió del subministrament que podrien arribar a estalviar entre un 2 i un 5% del consum. Ara bé, Mascort explica que en determinats llocs no es possible reduir pressions sense comprometre el subministrament. En zones on cal bombejar l’aigua a força alçada no és possible reduir la pressió com tampoc en barris amb concentració d’edificis alts perquè l’aigua no arribaria als pisos superiors. “Alguns operadors poden reduir la pressió ja”, conclou Mascort.

No s’ha entrat en emergència encara però la situació és “molt crítica” perquè el nivell dels embassaments està per sota del 19%, el 45% de l’aigua que es consumeix ja no ve dels pantans sinó de les dessaladores, les plantes de regeneració i les aigües freàtiques i, en darrer terme, les previsions meteorològiques a mitjà termini han fallat i el setembre i l’octubre no han estat plujosos com apuntaven els models amb què es basen l’Aemet i el Meteocat.

Si ahir el conseller es reunia amb Aigües Ter-Llobregat, avui ho ha fet amb les associacions municipalistes FMC i ACM, l’associació de micropobles, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i les diputacions de Barcelona, Tarragona i Girona –les afectades per la possible emergència de les conques internes de Catalunya.

Mascort agraeix l’esforç ciutadà fet fins ara però demana “fer un pas més” en l’estalvi diari d’aigua. “Tenim aigua per uns quants mesos però, com més estalviem, més allargarem els mesos”. Recorda que estem en “la pitjor situació des que tenim dades dels darrers 100 anys” i que hi ha municipis del país que fa mesos que se subministren amb camions cisterna.

Mascort rebutja parlar de sancions i diu que els municipis que més consumien ja estan fent actuacions. Recorda que el Govern ha destinat més de 100 milions per donar suport a actuacions d’emergència.

El pla d’actuacions de la Generalitat, amb dues dessaladores noves, plantes de regeneració i nous pous farà que es pugui abastar l’àrea metropolitana “sense problema” en situació de sequera extrema en 4 o 5 anys, segons el conseller. “Però és evident que encara no estem aquí”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS